Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utredaren: Här är de kriminella grupperingarna som använder möjliggörare. Foto: SVT/Andreas Hult

Så lockas advokater och mäklare in i gängen: ”Blir boostade”

Uppdaterad
Publicerad

På pappret är de advokater, mäklare och banktjänstemän. I själva verket jobbar de som hantlangare åt Sveriges gängkriminella.

De så kallade ”möjliggörarna” gäckar polisen – och de finns i alla samhällsskikt, visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet.

14 000 personer är aktiva i kriminella nätverk i Sverige, visar polisens kartläggning. 700 av dem är så kallade möjliggörare eller insiders – professionella personer som använder sina kompetenser för att hjälpa kriminella gäng.

– De fungerar som en slags fixare. De fixar fram företag för luftfakturering, rekryterar personal eller ger tillgång till banktjänster. De finns i hela näringskedjan, säger Louise Brown, antikorruptionsexpert på rådgivningsbolaget Advisense.

Lockas med lyx

Enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet har möjliggörarna blivit allt viktigare för de kriminella gängen.

Krypterade chattmeddelanden visar hur de värvas med smicker och löften om en ny, lyxig livsstil.

– Man boostar personen och visar att den är viktig. Det börjar ofta trevligt men sen kommer hoten, säger Johanna Skinnari, utredare på Brå.

Möjliggörarna har en sak gemensamt: de tjänar ofta stora pengar på sin brottslighet.

– Det är väldigt god avkastning, säger Louise Brown.

Minglar vid Stureplan

En person med bakgrund i gängmiljön beskriver hur det kan gå till:

”Man säljer kokain till dem exempelvis. Sedan får man reda på att ah, du jobbar på bank! Då börjar man bearbeta dem.”

Att gängkriminella minglar med människor i bank- och it-världen är inte ovanligt.

”De ser till att befinna sig i miljöer där finansmäklare hänger. Restaurangmiljöer runt Stureplan eller olika typer av öppna mässor (...). De kommer ju dit och är propert klädda och intresserade”, berättar en säkerhetsansvarig.

”Yrvaket uppvaknande”

Trots nya insatser mot gängen är det svårt att komma åt möjliggörarna, visar Brås rapport. Nu behövs nya metoder för att komma åt rekryteringen.

Enligt Louise Brown har myndigheterna blivit tagna på sängen av den snabba utvecklingen.

– Sverige har varit en oexploaterad marknad och de kriminella har insett att det är ganska lätt att vara kriminell här. Det är ett yrvaket uppvaknande vi ser nu, i både privat och offentlig sektor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.