Så mycket kostar byggfelsförsäkringen dig

Uppdaterad
Publicerad

7.000 kronor för varje nybyggd lägenhet och 12.000 för varje nybyggd villa. Det är vad byggfelsförsäkringen kostar i genomsnitt, enligt nya beräkningar.

Att försäkringen inte fungerar har flera statliga utredningar slagit fast. Ändå fortsätter den att fördyra byggandet med hundratals miljoner kronor.

De miljoner som varje går in i byggfelförsäkringen skulle kunna vara väl investerade pengar – om försäkringen fungerar. Men på Sveriges största sammanslutning av husbeställare har man inte kunnat mäta nån nytta:

– Alla mina större medlemsföretag säger ”vi har betalt in massa pengar, vi har nästan aldrig fått tillbaka någonting”, säger Mats Björs, vd på ByggHerrarna, och fortsätter:

– Och är det så att vi någon gång påtalar ett fel, då är det alltid en massa tvistande med försäkringsbolaget, så det slutar ändå med att det knappt blir några pengar tillbaka. Så det känns bara som att pengarna går upp i rök.

Men försvinner gör pengarna inte. I stället hamnar de hos de bolag som sköter försäkringen. Som SVT:s granskning visat är byggfelsförsäkringen Sveriges lönsammaste bransch.

Och varje nybyggt hus och lägenhet bidrar.

Enligt nya beräkningar från Byggherrarna kostar byggfelsförsäkringen i genomsnitt 12.000 kronorför varje nytt småhus.

Också den som bygger flerfamiljshus måste lösa försäkring. Det blir i genomsnitt 7.000 kronor som läggs på kostnaden eller hyran för varje ny lägenhet.

– Det är alltid den som kommer sist i kedjan, som betalar, säger Mats Björs.

Byggfelsförsäkringen har diskuterats och kritiserats länge och väl, och har därför också utretts ett antal gånger under åren:

– Lagen om byggfelsförsäkring – en utvärdering (SOU 2005:30)
– Skydd mot fel och obestånd inom bostadsbyggandet (Ds 2007:8)
– Bygg – helt enkelt!(SOU 2008:68)
– Avskaffande av den obligatoriska byggfelsförsäkringen (Ds 2011:2)

En av kritikerna är bostadsministern Stefan Attefall. I en intervju till SVT säger han att:

”Nu tittar vi på hur den här byggfelsförsäkringen ska se ut i framtiden, om vi ska avskaffa den helt. Det är helt uppenbart att den inte har fyllt sitt syfte. Därmed blir det bara en kostnad utan att man har någon glädje av den. Det är ett problem”

Attefall har även tillsatt en ny utredning, Utredningen om översyn av vissa byggfrågor. I den utredningen ska även byggfelsförsäkringens vara eller icke vara belysas. Utredningen beräknas vara klar i slutet av april i år.

(SVT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar byggfelsförsäkringen

Mer i ämnet