ÖB Micael Bydén presenterar Försvarsmaktens budgetunderlag vid en pressträff på tisdagen Foto: TT

Så mycket pengar vill försvaret ha

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten saknar drygt 6,5 miljarder fram till 2020 och måste nu göra besparingar under de kommande fyra åren om inte de extra pengarna skjuts till. Det berättar ÖB Micael Bydén i dag när försvaret lämnar in sitt budgetunderlag till regeringen.

– Vi gör allt vi kan med det som är tillgängligt, men det är svårt, säger han.

Överbefälhavare Micael Bydén presenterar i dag Försvarsmaktens budgetunderlag till regeringen. Försvarsmakten har räknat på hur mycket pengar de behöver och i dag kommer deras budgetförslag. I dag står det klart att försvaret vill ha 6,5 miljarder kronor extra för att kunna fortsätta öka beredskapen och göra viktiga investeringar.

– Vi har inga marginaler kvar och har fått använda våra planeringsreserver för att kunna öka beredskap och tillgänglighet och utveckla totalförsvaret. Men viktiga investeringar har fått skjutas på framtiden, säger överbefälhavare Micael Bydén.

Urholkningseffekt

Enligt ÖB klarar Försvarsmakten i dag sitt uppdrag men det har skett en urholkningseffekt.

– Vi når ökad förmåga i dag men det gör vi på bekostnad av framtida investeringar. Jag har fått vidta hårda prioriteringar och det får konsekvenser i form av ett förmågetapp. Det blir en risktagning och påverkar oss negativt, säger Bydén.

Försvarsmakten har brister på både material- och personalsidan. Man har till exempel inte lyckats rekrytera tillräckligt många till grundutbildningen, där saknas 700 personer. Samtidigt saknas också officerare som ska utbilda de nya rekryterna.

Men hela bilden av hur mycket pengar Försvarsmakten saknar får vi inte. Bydén säger också att det finns en ytterligare hemlig summa som försvarsmakten önskar att regeringen satsar på försvaret för att möta omvärldsförändringarna. Den summan kan vara så stor som över 20 miljarder.

Vill återkomma

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger till SVT Nyheter att han har förståelse för att försvarsmakten nu flaggar nu efter mer pengar.

Han säger också att regeringen har gett försvarsmakten och Försvarets Materielverk (FMV) i uppdrag att se över hur man använder pengarna när det kommer till materielfrågan. Däremot vill han inte ge besked om regeringen i dagsläget är beredda att skjuta mer pengar till försvaret. 

– Vi kan inte hantera detta med några tvära kast eller snabba besked. Jag återkommer till ekonomiska frågor när det går att prata om det och när man kan ge konkreta besked om hur man hanterar den samlade situationen, säger Hultkvist.  

M vill satsa på försvaret

Flera av de borgerliga partierna vill skjuta mer pengar till försvaret. Moderaterna gick ut i början av januari och efterlyste en rejäl satsning om 8,5 miljarder kronor de närmaste åren. Även Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna vill satsa stort på försvaret. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har sagt att försvarsförmågan ska stärkas men har inte velat specificera någon summa.

– Det kommer att bli svårt för Peter Hultqvist att i det här läget inte på något sätt att gå Försvarsmakten till mötes. Det finns ingen politisk enighet i den här frågan så det är upplagt för en politisk strid om hur mycket pengar försvaret ska få, säger SVT:s politiska reporter Love Benigh.

I regeringens försvarsuppgörelse från 2015 med Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet fick försvaret 10,2 miljarder kronor extra för perioden 2016-2020, trots att försvaret hade krävt 17,5 miljarder. Liberalerna hoppade av överenskommelsen eftersom summan sänktes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.