Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör professor Mattias Carlström om man ska orka ta med sig sin stora vattenflaska överallt – eller hoppa över det. Foto: TT

Så mycket vatten ska du dricka på en dag

Uppdaterad
Publicerad

Att ta med en vattenflaska överallt har på senare år blivit en stor trend på sociala medier. Men hur mycket vatten behöver man på en dag?

– Man ska lyssna på sin kropp och dricka när man är törstig, säger Mattias Carlström, professor i kardiorenal fysiologi.

Att dricka när man är törstig gör de flesta, men att veta om man bör kämpa sig igenom en tvålitersflaska om dagen är svårare.

Men vätskebrist är inte något man behöver oroa sig över om man är en frisk vuxen. Det säger Mattias Carlström, professor i kardiorenal fysiologi på Karolinska Institutet.

– Rekommendationen är ungefär en och en halv liter om dagen. Men gör man av med mer vätska behöver man mer, säger han.

Man kan förlora upp till sex till tio liter vatten när man idrottar, och kan då behöva dricka betydligt mer än det normala intaget.

Var försiktig med att dricka för snabbt

Att dricka för mycket kan dock bli livsfarligt. Omkring fem liter vatten på mindre än en halvtimme kan orsaka allvarliga skador.

Man kan nämligen få något som kallas vattenförgiftning.

– Då får man låg koncentration med salter i kroppen, och då går vattnet in i hjärnan. Hjärnan svullnar upp och man kan få kramper, huvudvärk och bli medvetslös, säger han.

Men att dricka för lite vatten kan ha liknande symtom.

– Man får problem med koncentrationen, får huvudvärk och kan bli irriterad, säger Mattias Carlström.

Är vatten bäst att dricka?

Kranvatten funkar oftast bäst, så länge man inte utövar en fysisk aktivitet. Då kan det hjälpa att lägga till lite salt eller socker.

– Att dricka öl är vätskedrivande, så man förlorar faktiskt vätska på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.