Håkan Matson, bilreporter. Foto: SVT

Stora bilar ökar skaderisken – för andra

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som den svenska bilparken blir allt tyngre kör en stor del lättare bilar runt på samma vägar som de stora. Det är ett problem enligt trafiksäkerhetsforskningen – och bilreportern Håkan Matson, som väljer att skippa SUV-trenden:

– Jag skulle inte vilja ha en riktigt tung bil för att krossa andra vid en krock, säger han.

SVT:s kartläggning visar att personbilarna på de svenska vägarna blir allt tyngre.

Utöver miljöaspekten påverkar de tyngre bilarna också trafiksäkerheten. Enligt Anders Kullgren, forskningschef på Folksam, handlar det största problemet om viktspridningen.

Ökar risker mer än minskar

En tung bil minskar helt enkelt säkerheten mer för andra förare än vad den ökar säkerheten för ägaren i kollisioner mellan två bilar.

Enligt Anders Kullgren vore det optimala att alla körde en ungefär lika stor, ny bil.

– Det fungerar såklart inte för alla har olika behov. Men sprider du vikterna blir det alltid en större riskökning för den lilla än en riskminskning för den stora.

Störst fara för äldre bilar

Folksams forskningsavdelning tittar på verkliga olyckor och följer upp hur olika storlekar och årsmodeller påverkats.

Generellt kan man säga att större bilar klarar sig bättre i en krock än mindre, men enligt Kullgren är de moderna bilarna ungefär lika säkra.

– På åttiotalet var det en väldigt stor fördel för de större, men det är det inte längre. De moderna småbilarna kan ta hand om krockar med stora på ett bättre sätt.

– Det man ska vara orolig över är att vi har både gamla och nya bilar och de gamla får allt svårare att hävda sig. Nya stora SUV:ar som väger upp mot 3 ton medför en mycket stor risk för de små äldre bilar de krockar med.

Håkan Matson: ”Tungt, stort och onödigt”

Också motorjournalisten Håkan Matson är skeptisk till viktutvecklingen, och ser riskerna för andra vid en kollision som en anledning att välja bort tunga SUV:ar.

– Jag skulle inte vilja ha en riktigt tung bil för att krossa andra vid en krock, säger han och fortsätter:

– Det skulle inte kännas bra att varje dag sätta sig i någonting som är alldeles för tungt, stort och onödigt som påverkar både säkerheten för andra och miljön negativt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.