Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör FHM:s Sara Byfors om de ändrade karantänsreglerna. Foto: Jessica Gow/TT

Så påverkas du av de nya karantänsreglerna

Uppdaterad
Publicerad

Familjekarantänen sänks från sju till fem dagar. Och tre grupper slipper hushållsisolering helt, meddelar Folkhälsomyndigheten.

– Vi har gjort en bedömning av vad vi tycker är en förändring som gör att samhället kan fungera, säger avdelningschef Sara Byfors,

För att minska frånvaron av personal i många verksamheter när spridningen av covid-19 är mycket hög ändras nu förhållningsreglerna kring familjekarantän. Det meddelar Sara Byfors, avdelningschef på FHM, vid en pressträff på torsdagen.

– Vi ser en stor påverkan på samhället på grund av covid-19. Dels i form av sjuklighet, men också för att många är borta, säger Byfors.

Sänks till fem dagar

De nya förhållningsreglerna gäller från och med torsdag. 

Fram tills nu har familjemedlemmar behövt vara hemma i sju dagar om någon i hushållet testar positivt för covid-19. Men nu kortas tiden från sju till fem dagar, om man inte själv har symtom. Även i fortsättningen gäller att man ska ha varit återställd inklusive feberfri i 48 timmar.

– Man ska vara frisk när man återgår till sitt arbete och sina fritidsaktiviteter, säger Byfors.

Förhållningsreglerna ändras även för den som är sjuk i covid-19. Även där ändras tiden från sju till fem dagar, med två dagar som helt symtomfri.

Samtidigt har FHM beslutat att tre grupper ska vara undantagna från regeln om att stanna hemma från arbete och skola när någon i hushållet är sjuk:

  • De som har vaccinerats med en påfyllnadsdos (dos tre).
  • Personer som har haft covid-19 någon gång under de senaste tre månaderna.
  • Vissa nyckelfunktioner inom samhällsviktig verksamhet, som inte uppfyller något av ovanstående kriterier för undantag, förutsatt att riskreducerande åtgärder införs. Nyckelfunktioner definieras närmare av MSB. Arbetsgivare informerar de som berörs.

Ny prioritering av testning

I dagsläget pågår en omfattande smittspridning i princip hela Europa. I Sverige har antalet smittade ökat förra veckan, och även denna vecka fortsätter ökningen. Från vecka 1 till 2 ökade smittspridningen med cirka 30 procent.

– Testkapaciteten räcker inte helt till och antalet fall är troligtvis fler, säger Byfors.

Hon berättar att det, utöver nya karantärsregler, kommer att göras ytterligare prioriteringar i testningen av covid-19.

Tidigare har de med medicinska behov och de inom sjukvård och äldreomsorg haft förtur. Nu får även personer med symptom vars arbete kräver fysisk närvaro och elever i grund- och gymnasieskolan förtur till testning.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har för den aktuella situationen identifierat i en lista de personalkategorier som kan undantags från förhållningsregler om att stanna hemma från arbete:

  • Styrning och övervakning, felavhjälpande underhåll inom produktion, lagring, distribution av el, energigas och fjärrvärme/fjärrkyla.
  • Nät och tjänsteövervakning/-styrning, incidenthantering, och felavhjälpning för transmissionsnät och accessnät inom infrastruktur för elektroniska kommunikationer.
  • Styrning/övervakning, provtagning, för att upprätthålla produktion, lagring och distribution av dricksvatten och rening av avloppsvatten.
  • Trafikledning, lotsning, sjötrafikinformationstjänst etc. för lufttrafik, sjöfart, järnväg och väg.
  • Informations- och alarmeringscentraler som betjänar räddningstjänst, polis, omsorg och-/ eller hälso- och sjukvård.
  • Kriminalvård och Migrationsverkets förvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer