Foto: TT

Så pratar du med unga om sex

Uppdaterad
Publicerad

Att prata med unga i sin närhet om sex kan vara svårt – men inte oviktigt. Auktoriserade sexologen Suzann Larsdotter menar att det är viktigt att börja prata om sex med ungdomar, och att göra det tidigt.

– Att prata om det först i tonåren är nästan för sent, säger hon.

Det finns många som är oroliga över att prata om sex med barn och unga. När ska man ha första snacket och hur ska man börja? Sexologen Suzann Larsdotter arbetar på RFSU och har flera tips.

Ett är att prata med den unga redan i tidig ålder.

– Att börja prata med unga om sex i tonåren är för sent. Man behöver prata om det från att de är små – men på deras nivå.

Prata om det som syns

Man kan till exempel börja prata om barnets kön redan från och med att barnet ”upptäcker” det. Det finns olika sätt att förklara, men en idé är att helt enkelt berätta om det biologiska.

LÄS MER: Starka reaktioner på SVT:s sexfyllda sändning

– Man ska alltså inte ladda det med en vuxensexualitet, men kanske mer om att flickor har klitoris och att det är en kroppsdel, säger Suzann Larsdotter.

”Det ska vara på lika villkor”

Ofta kan samtalen bli fel och laddas negativt. Att till exempel lära barn att deras privata delar är något som ingen annan får ta på.

– Men det är viktigt att istället prata om att ingen får ta på det så länge du inte vill det. Barn leker sexuella lekar, och det är okej så länge det är på lika villkor. Att det till exempel är någon i deras ålder, det är viktigt att prata om, säger Suzann Larsdotter.

LÄS MER: Expert: Behövs mer kunskap kring sex

Det är också viktigt att svara på barnens frågor – rakt och ärligt.

– Ljug inte, prata inte om storken eller abstrakta saker. Min mamma sa när jag var liten att hon fick ett frö av pappa, att det var så jag blev till. Då vågade inte jag äta apelsinkärnor eftersom trodde det var ett frö, säger Suzann Larsdotter.

Naturliga tillfällen att prata sex

När barnet väl blivit äldre kan man istället försöka arbeta in prat om sex och sexualitet. Att ta naturliga tillfällen i vardagen, när man till exempel kollar på tv eller läser något i tidningen som handlar om sex.

– Man behöver inte prata om ungdomens egna erfareneter. Tycker man att det är jättejobbigt så se till att köpa böcker. Det finns många bra ungdomsböcker, både faktaböcker och skönlitteratur. Ställ dem i bokhyllan, eller ge i julklapp, säger Suzann Larsdotter.

Om man vill kan man även följa upp med ungdomen efteråt. Fråga om denna reflekterat över något den läst.

Ge stöd och hjälp

Oavsett om man är tjej, kille, transperson eller definierar sig som något annat behöver man skydda sig när man har sex. Ansvaret läggs ofta på tjejerna, menar Suzann Larsdotter. Det är lika viktigt att informera alla om säkert sex som det är med tjejer.

– Ja för lika viktigt som det är att skydda från graviditeter och könssjukdomar är det viktigt att prata om ömsesidighet. Att sex ska ske på bådas villkor.

LÄS MER: ”Ungas sexuella jämställdhet behöver förbättras”

Hon berättar att hon en gång mötte en kille som sa att han inte ville ha glidmedel. ”Mamma har sagt att man ska bara ligga med tjejer som är våta”, sa han.

– Man kan ju behöva glidmedel ändå, men det är ändå en bra tanke, säger Suzann Larsdotter.

Tips på var du kan få råd och hjälp om sex

Sexologens tips – att prata med unga om

1. Lägg kondomer i badrumsskåpet

2. Man kan, beroende på hur trygg man känner sig, berätta hur en kvinna ser ut när man är kåt. Men annars kan man förse ungdomen med länkar och information.

3. Har du ett ord för ditt kön? Inte bara fitta eller kuk. Framförallt kvinnor har inte ord på sitt kön. Hur ser det ut egentligen? Ha en bok hemma! Fittor ser olika ut.

4. Var inte rädd för att prata om sex eller sexualitet trots att barnet inte har sexuell erfarenhet med någon annan. Men var lyhörd. Vi läser ju på om platser och saker vi inte har sett eller upplevt hela tiden. Detsamma gäller sex – det handlar om kunskap.

5. Kommunikation är det viktigaste när det gäller sex. Inte bara genom att prata, utan genom gester och rörelser. Det gäller att man kan kommunicera vad man vill, vilka gränser man har. Mång unga tycker att det är svårt att kommunicera kring sex. Men många som fått det hemifrån eller från skolan har lättare att prata om det senare i livet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.