Inför jul- och nyårshelgen har polisen haft ökad säkerhet på flera platser i landet. Arkivbild från polisinsatsen efter terrordådet på Drottninggatan. Foto: TT

Så rustar svenska polisen inför nyår

Publicerad

Det finns inget ökat terrorhot mot Sverige inför nyårshelgen, men poliser runt om i landet är ändå väl förberedda på eventuella attacker.

– Det här med terror alltid finns i vårt medvetande, det som kan hända i Europa, kan hända här. Vi har en särskild poliskommendering och går upp i antal inför nyårsafton, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

– Vi har utbildat och övat oss för att vara förberedda.

Förstärkningsvapen på Arlanda

På Arlanda har polisen också utrustats med förstärkningsvapen efter ett beslut från Säkerhetspolisen.  

Detta har dock inget med jul- och nyårshelgen att göra utan handlar om att anpassa sig till andra europeiska flygplatsers säkerhetsåtgärder.

På Säpo vill man inte ge några detaljer kring om eller hur man rustar för nyårshelgen.

– Vårt operativa arbete kan jag inte gå in på i detalj. Terrorhotnivån har inte förändrats, den ligger på en trea, säger Johanna Blomqvist, kommunikationsstrateg på Säkerhetspolisen.

Ökad säkerhet

I väst har polisen haft ökad säkerhet på flera platser sedan innan julhelgen. Och även där finns medvetenhet om attacker ständigt med i arbetet.

– I den vardagliga verksamheten finns medvetenheten med. Vi har så kallad Julefrid, vilket betyder ökad närvaro i köpcenter, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson i region väst.

Samma sak gäller i syd.

– Det är ingen ökad hotbild, utan som vanligt vid nyår. Vi lever alltid med vetskapen och beredskapen att något kan hända, det tillhör vår grundberedskap, säger Fredrik Bratt, presstalesperson region syd.

– Vi har en nyårskommendering som är väl dimensionerad, vi är ganska resurssatta och förberedda för olika typer av händelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.