Närmare en miljon människor väntas fira in det nya året på Times Square i New York. Säkerheten är rigorös och över 5.000 poliser kommer vara på plats på nyårsnatten. Foto: TT

Ökad säkerhet inför USA:s nyårsfirande – prickskyttar på taken

Uppdaterad
Publicerad

USA förbereder sig för att ringa in 2018. Men det blir ett nyårsfirande i skuggan av terrorhot. I Las Vegas ligger prickskyttar på taken och i New York stänger man 125 garage nära Times Square för att undvika attacker.

Det har gått tre månader sedan den dödligaste skjutningen i modern amerikansk historia.

58 personer dog och hundratals skadades när en ensam gärningsman öppnade eld från sitt rum på hotellet Mandalay Bay, mitt under en musikfestival i Las Vegas.

Nu ska staden ringa in ett nytt år, och med tanke på att lyxhotellen ligger på rad och konkurrerar i att överträffa varandra, förväntas tiotusentals samlas på huvudgatan The Strip.

Stänger av gata

Nationalgardet har fördubblat bemanningen, från de 150 som vanligtvis är där till 300. Över 1.500 poliser är i tjänst dagligen, från i fredags fram tills den 3 januari, för att undvika en attack alldeles innan – eller efter – nyår och man kommer att stänga av över fyra kilometer av huvudgatan helt från trafik under fyra dygn.

– Ingen stad erbjuder samma show under nyår som Las Vegas, och det har aldrig varit så bevakat som det är i år, säger Steve Sisolak, kommissionsordförande i Clark County.

– Säkerheten är imponerande.

Las Vegas-polisen har under många år haft spanare på taken, men nu berättar stadens sheriff, Joe Lombardo, att de i år även kommer att ha prickskyttar redo. Man har även fördubblat antalet ”quick-response team”, grupper vars uppdrag är att agera blixtsnabbt om något skulle ske.

Extra ambulanser

Lokal polis samarbetar med federal polis för att även snabbare snappa upp planerade attacker på nätet, och firandet är klassat som nivå 1 – den högsta graden – när det gäller säkerhetsbehov. Det innebär att man även tar in extra mobila kommandoposter, extra ambulanser, extra bombhundar och extra sjukvårdare.

Man har även placerat ut 800 betongpollare för att förhindra att någon ska kunna köra in i folkmassan, och man planerar att placera ut ytterligare 7.500 pollare under 2018.

Listan över förbjudna föremål om man ska ta sig in på firandet inkluderar barnvagnar, ryggsäckar, glasflaskor och kylväskor.

Extra träning för att eliminera hot

Liknande direktiv kommer från polisen i New York, där närmare en miljon människor årligen välkomnar det nya året på Times Square. Strikta restriktioner på vad som får tas med till platsen, lastbilar fulla av sand för att stoppa fordon, samt fler än 5.000 poliser på plats.

– Det finns inget direkt uttalat, trovärdigt hot mot New York, eller Times Square, men av säkerhetsskäl kommer vi att ha en större polisiär närvaro än vi haft på många år, säger poliskommissionären James P. O’Neill.

Efter attacken i Las Vegas kommer New York-polisen också, för första gången någonsin, att använda sig av reflekterande markörer på husväggarna, för att snabbt kunna lokalisera vilken våning en eventuell skytt befinner sig på.

Polisen har även tagit fram en ny obligatorisk instruktionsvideo för terrorattacker som samtliga i tjänst ska se, och satt in extra träning i hur man snabbast eliminerar ett dödligt hot.

– Vi är skyldiga alla poliser som är i tjänst att ge dem bästa möjliga instruktioner i förväg, säger James Waters, chef för terrorismbekämpning vid New York-polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.