Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så tycker partierna. Se Lilla Aktuellts sammanställning. Foto: SVT

Så säger partierna om skärmlås för barn

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna lyfter frågan skärmanvändningen för barn till EU-nivå och vill att unionen ska klassa sociala medier för barn som en ”skadlig produkt”. Tidigare i veckan kom partiet med ett förslag om skärmlås för barn på vardagar efter klockan 23.

Samtliga partier utom Kristdemokraterna går emot Liberalerna i frågan. Majoriteten tycker att ansvaret ligger på föräldrarna.

Lilla aktuellt frågade riksdagens partier tidigare i veckan ifall de tycker att sociala medier, spel och streamingtjänster ska sluta funka efter ett visst klockslag för barn. Frågorna ställdes innan Liberalerna lyfte frågan som central i EU-valet.

Se hur de olika partierna svarade nedan:

Kristdemokraterna är partiet som sticker ut i frågan och tycker att det ska finnas olika former av begränsningar som är en del av tjänsternas grundinställning som tex. begränsningar av användartid, föräldrakontroll eller blockering av vissa typer av annonser eller ämnen, och är öppna för att föreslå ytterligare åtgärder om det visar sig vara bästa sättet att värna barns sömn och hälsa.

Socialdemokraterna tycker att det måste vara upp till varje föräldrar att avgöra hur mycket skärmtid deras barn ska ha. Men självklart är det inte bra om man bara sitter med näsan i mobilen. Det är viktigt att läsa riktiga böcker, vara med kompisar och delta i fysiska aktiviteter, skriver partiet till SVT.

Även Sverigedemokraterna anser att det är föräldrarnas ansvar och inte statens att tillse att barns användande av sociala medier sker under ordnade och sunda former. Vi stöder således inte Liberalernas utspel.

Moderaterna skriver till SVT att de värnar individens frihet och ansvar. Vi anser att det är föräldrarnas ansvar att sätta upp tydliga riktlinjer för barns internetkonsumtion. Vi tror att föräldrar och närstående har andra metoder att hantera barns internetanvändning än att politiken ska sätta barnlås på internetanvändning.

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet skriver att de inte står bakom Liberalernas förslag och att det finns andra sätt att ta tag i problemet samt att det är upp till var familj att sätta gränser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.