Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En produkt som är beroendeframkallande” – hör L-ledaren om förslaget. Foto: Christine Olsson/TT

Liberalerna lyfter barns skärmtid i EU-valet – vill klassa sociala medier som ”skadlig vara”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas skarpa retorik angående barns skärmtid fortsätter. Partiet lyfter nu frågan som central i EU-valet – och vill placera sociala medier i samma kategori som tobak.

– EU kan stå upp tillsammans mot nätjättarna, säger partiledaren Johan Pehrson.

”Barn ska sova på nätterna”. Det var budskapet från Johan Pehrson när han i förra veckan lyfte idén om ett ”barnlås” på streamingtjänster, spel, och sociala medier efter klockan 23 på vardagar. Förhoppningen är att minska negativa effekter som kommer av skärmtiden, till exempel koncentrationssvårigheter.

Liberalernas fokus på skärmar stannar dock inte där. Partiet har också föreslagit att föräldrars tillåtelse ska krävas för barn som vill starta konton i sociala medier, samt att sociala medier-jättar ska kallas till riksdagen för att diskutera effekterna på barn.

EU-val 2024

Lyfter i EU-valet

Nu tar partiet ytterligare ett kliv och lyfter frågan till EU-nivå. Inför EU-valet föreslår partiet att unionen ska klassa sociala medier för barn som en ”skadlig produkt”, i likhet med hur EU hanterar tobaksbolag.

– Allt fler länder agerar på de här frågorna för att man ser att barnen skadas, säger Johan Pehrson till SVT.

Klassificeringen skulle enligt L öppna dörren för striktare reglering. Förutom barnlås och föräldragodkännande av konton vill partiet pressa techbolagen att tillhandahålla enkla verktyg för föräldrar som vill begränsa skärmtiden.

– I EU har vi kraft tillsammans att begränsa och se till att vi ställer krav på nätjättarna, oavsett om de tillverkar telefoner eller plattformar.

”Har blivit en snackis”

Att L lyfter just skärmtiden inför EU-valet ser SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein som en förlängning av partiets försök att profilera sig i skolfrågor. Därtill är förslaget tillräckligt uppseendeväckande för att få genomslag, säger hon.

– Som litet parti gäller det att hitta en fråga som gör att man sticker ut, som blir en snackis helt enkelt, och det har Liberalernas korståg mot skärmarna blivit.

Men även om utspelet säkert kan gå hem hos oroliga föräldrar kan L inte vänta sig några skarpa uppåtkurvor i opinionen, menar Marmorstein.

– Frågan har knappast den digniteten att den avgör val av parti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet