Gasdriven buss som fattade eld den 10 mars i centrala Stockholm. Genrebild till höger. Foto: TT

MSB: Så ska ny färg på registreringsskyltar rädda liv

Publicerad

För en dryg månad sedan exploderade en gasdriven buss i centrala Stockholm och vi fick då en uppfattning om styrkan av förödelsen när en gastank exploderar. Trots det kan en mycket värre olycka hända när som helst inne i ett helt vanligt parkeringsgarage.

Jag är orolig både för min egen säkerhet och mina medarbetares. Vi går mot något som vi inte vet vad det är, säger Tommy Carnebo, samordnare för kommunikationsolyckor vid Södertörns brandförsvar och som även föreläser om risker med el- och gasbilar.

Han menar att gasbilar som kan explodera är ett problem, men att det även finns stora risker med moderna elbilar som börjar brinna.

Finns risker med elbilar

Den gasen är extremt giftig och kan ta sig igenom kläderna och sedan tas upp av huden. Då hjälper inte det andningsskydd som vi vanligtvis har på oss. Det kan ge förödande konsekvenser med dödlig utgång, säger Tommy Carnebo.

För att undvika denna typ av skador, vill nu brandpersonal att registreringsskyltar ska ha olika färg. Detta för att man lättare ska kunna identifiera bilmodell och vilka risker det finns med en eventuell räddningsinsats. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ser nu över frågan.

MSB tittar på lösningar

Vi har pratat med Transportstyrelsen om den här frågan. Vi tittar nu på om det finns möjlighet att byta färg på registreringsskyltarna för att snabbt kunna fastställa vad det finns för risker med en räddningsinsats, säger Erik Egardt, metod- och teknikutvecklare på MSB.

Tommy Carnebo menar att den typen av lösning är bra och medför att man lättare kan undvika onödiga risker.

Fördelen då är att vi kan få en tidig indikation på det och då kan jobba med det här fordonet på ett annat sätt. Inte bara springer fram, utan istället jobbar med längre säkerhetsavstånd, säger Tommy Carnebo.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.