Bussen utanför Klaratunneln efter branden. Foto: Janne Åkesson / Swepix

Säkerhetsmöte efter bussolycka

Uppdaterad
Publicerad

En gasbuss totalförstördes i explosionsartad brand i Stockholm i söndags. Nu kallar infrastrukturministern till säkerhetsmöte.
– Det här var en så pass exceptionell händelse att det krävs att vi gör en bedömning, inte minst för att människor ska känna sig säkra, säger Tomas Eneroth till SVT Nyheter.

Mötet kommer äga rum på fredagseftermiddagen. Flera myndigheter är involverade i säkerhetsarbetet. SKL, Transportstyrelsen, Trafikverket, MSB och Sveriges Bussföretag är alla inkallade till mötet som ska säkerställa att det finns tillräckliga säkerhetsföreskrifter för att undvika olyckor framöver.

– Utgångspunkten är att de inbjudna ska ge oss en lägesbedömning, och låta oss veta om det finns förslag till förändringar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till SVT Nyheter.

Anna Grönlund, branschchef för Transportföretagen bussbranschen, är en av dem som kommer att delta. Utbildning av räddningstjänstpersonal tycker hon är en av de viktigaste frågorna som bör diskuteras på mötet.

– Då allt fler fordon idag utgår från alternativa bränslen är det viktigt att det finns en kunskap hos räddningtjänstpersonal kring detta, säger hon till SVT Nyheter.

Klaratunneln stängd

Olyckan inträffade söndag förmiddag. Enligt Stockholms lokaltrafik ligger ett misstag bakom olyckan, då chauffören tog en annan rutt än den instruerade. Busschauffören skadades allvarligt, men inga passagerare fanns ombord.

Till följd av olyckan stängdes Klaratunneln av i båda riktningar. Medan tunneln nu är öppen i södergående riktning fortsätter arbetet med att besiktiga tunneln och åtgärda skadorna efter branden i norrgående riktning. Enligt trafikverket kommer Klaratunneln att vara avstängd i norrgående riktning även under tisdagen.

Två liknande olyckor med gasbussar skedde 2013, då spärrades Klaratunneln av efter att gastuber på bussarna börjat läcka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussexplosion i Stockholms city

Mer i ämnet