Gabriel Wikström. Foto: TT

Så ska regeringen korta cancerköerna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar två miljarder kronor under fyra år på att förbättra cancervården. Väntetiderna ska kortas, de regionala skillnaderna ska minska, kvaliteten ska bli bättre och patienterna mer nöjda.

Efter SVT:s granskning av cancerköerna förra året lovade båda blocken mer pengar till cancervården. I dag presenterade Folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) och Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) ordförande, Anders Knape, en nationell satsning för att skapa en mer jämlik cancervård, under en presskonferens på Huddinge sjukhus.

De fem diagnoser som satsningen riktar sig mot är leukemi, huvud- och halscancer, matstrupe- och magsäckscancer, prostatacancer och cancer i urinblåsa och urinvägar. Väntetiderna ska bli kortare, utan att kvaliteten på vården blir sämre.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

– Det är viktigt att tiden mellan misstanke om cancer till att man inleder behandling ska bli så kort som möjligt. Vi vill bespara oro och ångest, och ge en kvalitetshöjning i den svenska vården, sa Wikström.

Välkomnas av läkare

Satsningen ska också minska de regionala skillnaderna i vården.

– I dag finns det stora skillnader över landet i hur fort man kommer in i behandling. Det kan skilja upp till tre gånger så mycket beroende på landsting och diagnos. Detta hoppas vi komma till rätta med. Det handlar om att öka likvärdigheten inom vården och jämlikheten över hela landet när det gäller cancerbehandling.

– Vi måste se resultat redan i höst. Vi kommer nu att massivt informera, sa Anders Knape.

Satsningen, som är baserad på en dansk modell, välkomnas av överläkare Magnus Nilsson på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge.

– Kan danskarna så kan vi, de låg långt efter oss för några år sedan, säger han.

Linas historia blev startskottet

Lina Baldenäs blev riksbekant i samband SVT Nyheters granskning av cancerköerna förra året. Det var hennes historia som blev startskottet för en het debatt om väntetider. För första gången gick läkare ut och bekräftade att cancerköerna skördade liv. I början av april gav regeringen ett löfte om två miljarder kronor för att korta cancerköerna. Ett löfte som skulle infrias efter valet. Lina Baldenäs var inte imponerad.

– Jag förstår inte varför man måste vänta med det. Varför man inte kan börja nu? Läkarna är fullständigt utarbetade och jag har aldrig sett en sjuksköterska gå hem i tid, sa Lina Baldenäs till SVT Nyheter i en intervju den 6 april 2014 då hon var inlagd på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

För Lina Baldenäs var det redan för sent, vilket hon visste. Ändå fortsatte hon in i det sista att höja rösten för de patienter som skulle komma efter henne. Hon avled i maj förra året.

Lång väntan

* I dag varierar väntetiderna inom cancervården avsevärt för samma diagnos mellan olika landsting och sjukhus.

* Den som insjuknar tvingas i snitt vänta över en månad från remiss till specialist, och för några typer av cancer är väntetiden nära två månader.

* För prostatacancer varierade väntetiden 2013 mellan 117 dagar i Halland till 271 i Dalarna.

* En fjärdedel av patienterna med prostatacancer fick vänta åtta månader eller mer på behandling.

* För huvud- och halscancer tog det i Uppsala 35 dagar till behandling, mot 82 i Värmland.

* För cancer i urinblåsa och urinvägar varierade väntetiden mellan 29 och 70 dagar till operation.

* För blodcancer, matstrupe- och magsäckscancer saknas statistik om väntetider.

Källa: Socialstyrelsen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Mer i ämnet