Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så ska SAS räddas – ”en milstolpe”

Uppdaterad
Publicerad

Air France-KLM går in som ny storägare av det krisande flygbolaget SAS. Samtidigt meddelar man att SAS-aktien avnoteras från börsen.

– Det betyder att nuvarande aktieägare förlorar allt, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Ett konsortium med bland andra europeiska flygbolaget Air France-KLM går in som nya storägare i SAS. Även den danska staten blir kvar som ägare och utökar sin ägarandel. Svenska och norska staten är dock inte intresserade av att gå in med mer pengar. Men i nuläget finns det inga planer på att flytta bolagets huvudkontor från Stockholm till Danmark.

– Det är en historisk dag och en viktig milstolpe i vår SAS Forward-plan, säger SAS-chefen Anko van der Werff  på en presskonferens på tisdagen.

Sammanlagt rör det sig om 13 miljarder nya kronor som nu skjuts till, uppger han. Investmentbolaget Castlelake blir ny storägare med 32 procent av aktierna, följt av bland annat den danska staten med 25,8 procent, Air France-KLM med 19,9 procent och Lind Invest blir ny ägare med 8,6 procent.

Aktieägare förlorar allt

– SAS har en lysande framtid, säger Anko van der Werff.

För småspararna ser det inte lika lysande ut. Deras aktier blir värdelösa eftersom de avnoteras.

Under tisdagen landade SAS-aktien på plus 9,5 procent.

– De som köpte SAS-aktier idag och inte hann sälja innan stängning av börsen spekulerade bort sina slantar, säger Alexander Norén.

Även andra aktieägare, som den svenska staten och Wallenbergsfären, förlorar på affären.

– Både stora och små sparare blir lottlösa genom det här, säger Alexander Norén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.