IS i norra Irak Foto: Journeyman

Partierna: Så ska vi hantera IS-krigare i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 100 personer från Sverige har rest till Syrien eller Irak för att strida med olika terrororganisationer. Ska Sverige erbjuda jobb och hjälp åt återvändare eller ska de straffas hårt och kanske utvisas? Åsikterna går isär. SVT har frågat företrädare för riksdagspartierna om vad man ska göra med återvändare.

I dag gick Folkpartiets partiledare Jan Björklund ut och sa att man bör utvisa återvändande IS-terrorister.

– De ska inte vara välkomna tillbaka. I de fall terroristerna är svenska medborgare ska de bestraffas med hårda fängelsestraff. Terroristerna riskerar att återvända till Sverige och begå terrorhandlingar här. Det som hände i Frankrike kan hända i Sverige, säger han.

Sverigedemokraterna vill att man ska utreda möjligheten att ta ifrån återvändare deras medborgarskap, även om de då skulle bli statslösa.

Miljöpartiet förespråkar hjälp i form av vägar in på arbetsmarknaden, utbildning och terapi för återvändare. Något som Örebro kommun har erbjudit.

Partierna har helt enkelt olika förslag om vad man bör göra. Nedan hittar du hela SVT:s enkät.

Hur bör Sverige handskas med återvändande IS-krigare?

Visa

Här hittar du alla riksdagspartiers svar. De är insamlade via telefon och mejl.

Socialdemokraterna

Morgan Johansson, justitieminister

– Vi vill göra det kriminellt att åka utomlands och strida för och träna med terroristorganisationer. Så när man kommer tillbaka väntar en brottsutredning och fängelsestraff. Sedan får man naturligtvis titta på det här med rehabilitering för att komma tillbaka till samhället, som man gör med alla andra dömda. Men i och med att vi vill att det ska kriminaliseras så är det rättsväsendet som i första hand ska ta hand om den här frågan.

Miljöpartiet

Annika Hirvonen, riksdagsledamot för Miljöpartiet och vice ordförande i justitieutskottet:

”Det är bra att kommuner diskuterar och tar frågan om återvändande på allvar. Självklart ska de som begått brott straffas. Vi ser även att det måste förekomma ett tydligt exitarbete där samhället ger stöd och skapar möjligheter för dem som vill lämna extrema rörelser. Det kan exempelvis handla om att skapa vägar in på arbetsmarknaden, utbildning och psykologisk hjälp. Till det måste vi ha ett aktivt förebyggande arbete så att vi i så stor utsträckning som möjligt förhindrar personer att åka för att delta i strider. Det finns ett starkt stöd för det från både forskning och expertis. Vi ser gärna att det finns en bredd och samverkan mellan myndigheter och civilsamhället i det arbetet.”

Vänsterpartiet

Hans Linde, riksdagsledamot och gruppledare i partiet

– Svensk lag förbjuder krigsförbrytelser, terrorbrott och förberedelse av terrorbrott – även om dessa brott begåtts i annat land. Det är uppenbart att Islamska staten i dag gör sig skyldigt till både grova krigsförbrytelser och terrorhandlingar. Om det återvänder personer till Sverige från ett konfliktområde och de har begått brott förutsätter vi att de åtalas och döms utifrån svensk lagstiftning.

Folkpartiet

Jan Björklund, partiledare

– Terrorister ska bestraffas med hårda fängelsestraff och utvisas om de inte är svenska medborgare. Det ska avskräcka människor från att lämna Sverige för att åka på terrorresor.

Kristdemokraterna

Andreas Carlson, ledamot i justitieutskottet:

– Att strida för grupper som IS ska föra med sig ett högt pris. Vi vill kriminalisera förberedelser inför, finansiering, deltagande i träning inför och deltagande i väpnad strid för organisationer som är terrorstämplade. Andra preventiva åtgärder handlar om att exmpelvis att beslagta pass. Sedan har det offentliga en hemläxa att göra för att hitta rätt förebyggande insatser. Här tänker vi återkomma med fler förslag.

Centerpartiet

Partiet avsändare

”Centerpartiet och Alliansen vill se över behovet av ytterligare åtgärder, till exempel kriminalisering, för att stävja förberedande av resor i syfte att delta i strid eller vapenträning utomlands för av FN och EU terroriststämplade organisationer. Vi vill också utreda om det finns behov av att förstärka kriminaliseringen av deltagande i väpnade aktiviteter med sådana aktörer. I vårt gemensamma valmanifest 2014 föreslog vi en utredning kring just detta.

Moderaterna

Beatrice Ask, talesperson för M i rättsfrågor

”Det beror givetvis på situationen och det enskilda fallet. Säpo har i det sammanhanget en nyckelroll.”

Sverigedemokraterna

Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson

– Vi vill kriminalisera så kallade jihadresor med kännbara straff som påföljd. De som har dubbla medborgarskap och väljer att åka utomlands för att ha samröre med terroristnätverk bör förlora sitt svenska medborgarskap. Utländska medborgare med kopplingar till terroristnätverk ska utvisas med omedelbar verkan, med ett livstidsförbud att återvända. Vi vill också utreda hur ett indragande av medborgarskap ska kunna realiseras även om det gör någon statslös.​

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet