Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med polisen på kontroll vid Hyllie station i Malmö där tågen från Danmark kommer med tusentals passagerare varje dag. Foto: Oskar Jönsson/SVT

Gränspolisen om jakten på terrorister: ”Har löpande haft ärenden”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges gränspolis är på tårna. Efter det höjda terrorhotet har kontrollerna blivit fler och varje vecka upptäcks personer som kan vara intressanta i terrorsammanhang. 

– Vi har löpande haft ärenden där vi hittat personer och kunnat påverka, säger Fredrik Werner på gränspolisen. 

Dagligen kommer tusentals resenärer med tåg från Danmark till Sverige. På perrongen vid Hyllie station i Malmö står ett tiotal poliser och väntar. Snabbt ska passagerarnas identitet kontrolleras. 

– Vi tittar bland annat efter avvikelser och om någon beter sig nervöst, säger Fredrik Werner, yttre gränsbefäl vid gränspolisen i region Syd. 

Myndigheterna har varnat för att terrorister kan resa till Sverige för att begå attentat och gränspolisen säger att de, den senaste tiden har kontrollerat flera personer som kan vara intressanta i sammanhanget.  

– Vi bedriver kontroller som ger en pusselbit i ett större sammanhang. Vi har ett bra samarbete med Säkerhetspolisen och andra delar inom polisen som arbetar mot terror, säger Fredrik Werner. 

Har ni stoppat några eller någon? 

– Tyvärr kan jag inte gå in på detaljer, säger Fredrik Werner.

Islamistiskt terrorhot bakom utökade kontroller 

Deras kontroller är en följd av det beslut som regeringen fattade redan i mitten av maj. 

“Det finns ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten”, skrev regeringen då.

I dokument från Europeiska kommissionen framgår anledningen till beslutet ännu tydligare: “Islamistiskt terrorhot”, står det. Och sedan några veckor tillbaka har regeringen också bett polisen att intensifiera arbetet med de inre gränskontrollerna. 

– Vi styr om våra kontroller så att vi är mer på plats, vi syns på fler ställen och är mer rörliga, säger Fredrik Werner.

En lagändring som nyligen trädde i kraft har också gett dem utökade befogenheter. 

– Det gör att vi kan kontrollera fler personer och fordon, säger Fredrik Werner. 

Samtidigt är de medvetna om att ett attentat kan ske när som helst. 

– Tanken finns med och den har alltid funnits med. Vi är förberedda om något skulle hända, säger Fredrik Werner. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.