Ett villatak håller på att täckas med solpaneler. Foto: SVT Tvärsnytt

Så skaffar du din egen solenergi

Uppdaterad
Publicerad

Även om Sverige ligger efter andra europeiska länder med att satsa på solenergi ökar intresset bland svenskarna för att skaffa egna solenergianläggningar.

Det finns ett statligt stöd till solenergianläggningar som kopplas till elnätet,  men det räcker inte på långt när till för alla som söker, berättar Sara Bargi på Energimyndigheten.

– Förra året kom beslutet sent om att ge stöd även under 2012 och vad som händer efter 31 december vet vi ännu inte. Men det har sökts stöd för ungefär tre gånger så mycket pengar som det finns att fördela. En del som hade sökt förra året fick pengarna först i år, säger hon.

Leva klimatsmart

För att skaffa en egen solenergianläggning måste man ha hjälp av en installatör och man måste kontakta den som äger elnätet där man bor. Det behövs också oftast ett bygglov.

För att få ut en kilowatt på en timme behövs ca åtta kvadratmeter solpanel. Men hur mycket man får ut beror förstås också på hur mycket solsken man har.

Går det att lita på alla installatörer?

– Jag har hört om oseriösa installatörer som inte gjort ett bra jobb, men jag vet inte hur vanligt det är. Generellt så har kunskaperna ökat mycket i takt med att antalet anläggningar ökat, säger Sara Bargi.

– Nätägaren kan inte säga nej till en solenergianläggning men måste informeras om att man installerar, för det är nätägaren som står med problemen om det blir något fel som orsakar avbrott, säger Sara Bargi.

Fortfarande är det ganska dyrt att skaffa en solenergianläggning. Siffror som Sara Bargi fått från slutet av 2011 visar att själva solcellsmodulerna kostade mellan 12.000 och 19.000 kronor per kilowatt. Ett typiskt pris för ett helt system var ca 32.000 kronor per kilowatt exklusive moms.

– Det behövs solceller, ledningar och en växelriktare. Solenergianläggningen producerar likström men i elnätet används växelström så därför behövs en apparat som omvandlar likströmmen till växelström, säger Sara Bargi.

Hon tillägger att priserna har fortsatt att sjunka i år och att hon har sett erbjudanden för hela system (utom transport) för under 30.000 kronor per kilowatt inklusive moms.

Om solenergianläggningen producerar ett elöverskott går det ut på nätet, men om den hör till ett hus, eller en båt, där det inte finns elnät kopplas den till ett batteri där överskottet lagras.

Kan man sälja sitt elöverskott?

– Det beror på var man bor och vem som äger elnätet. Man kan alltid hitta någon att sälja till men vad man får betalt beror på var man bor. Det finns inget krav på nätägarna att de måste köpa men många har erbjudit sig frivilligt. Man kan även sälja direkt till elhandlare, om nätägaren inte är intresserad.

Att få en solenergienläggning att gå jämnt ut utan stödpengar är svårt i dagsläget, menar Sara Bargi, men hon lägger till:

– Om man skaffat en anläggning nu så vet man vad elen kommer att kosta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Leva klimatsmart

Mer i ämnet