Foto: Henrik Montgomery, Jonathan Näckstrand/TT

Så skulle Sverige ha röstat om det varit val i dag

Uppdaterad
Publicerad

Om det hade varit val i maj i år skulle socialdemokraterna ha förbättrat sitt valresultat jämfört med valet 2018, medan Liberalerna hade åkt ut ur riksdagen. Det visar siffror från Statistiska centralbyråns senaste partisympatiundersökning.

Socialdemokraterna skulle ha fått 33,7 procent av rösterna om det hade varit val i dag, enligt Statistiska centralbyråns (SCB) stora partisympatiundersökning för maj. Det innebär att partiet går upp 8,7 procentenheter jämfört med förra mätningen i november.

Moderaterna blir det näst största partiet med 20,1 procent av rösterna, följt av Sverigedemokraterna med 17,1 procent. Sverigedemokraterna tappar väljare till både Moderaterna och Socialdemokraterna.

– Vi gläds åt att vi under ett halvårstid haft en ganska kontinuerlig uppgång. Vi har under våren försökt ha en konstruktiv roll, lägga annat åt sidan och göra vad vi kan för att bidra till att lösa en svår kris, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson säger att man även i andra europeiska länder ser att väljare sluter upp bakom den sittande regeringen i en kris.

– Ett annat skäl är att vi har stuckit ut genom att vi har valt en linje som delvis har gått emot den linjen som regeringen och expertisen sagt redan från början.

– Vi känner oss trygga i den linje vi valde, fortsätter han.

Enligt undersökningen skulle Liberalerna ha hamnat under spärren om det hade varit val i dag. Partiet får 3,3 procent av rösterna, en minskning med 0,5 procentenheter. Även Miljöpartiet är nära gränsen med 4,1 procent, en tillbakagång med 1,1 procentenheter.

”Exceptionellt läge”

Vänsterpartiet är det fjärde största partiet i undersökningen med 8,2 procent, följt av Kristdemokraterna på 6,4 procent och Centerpartiet med 6,0 procent av rösterna, en minskning med 1,4 procentenheter.

Övriga partier får 1,1 procent.

Andelen osäkra i väljarkåren är cirka 12 procent i maj 2020. Samtliga partier tappar väljare till Socialdemokraterna. Även från gruppen ”vet ej” får S ökat stöd med 2,6 procent.

– Det är höga siffror, men det har varit ett exceptionellt läge och är fortfarande ett exceptionellt läge. Så jag tror inte man ska dra några stora slutsatser av de här siffrorna, säger Lena Rådström Baastad, Socialdemokraternas partisekreterare.

Hör  SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein och kommentarer från partierna i sändningen ovan.

Skillnaden mellan den senaste partisympatiundersökningen och undersökningen i november 2019. Foto: SVT Grafik
Skillnaden mellan den senaste partisympatiundersökningen och valresultatet 2018. Foto: SVT Grafik

Fakta: SCB:s majundersökning

Vid ett val i maj 2020 skulle rösterna fördela sig på följande sätt (andel ± osäkerhetsmarginal)

Socialdemokraterna: 33,7 ± 1,1 procent

Moderaterna: 20,1 ± 0,9 procent

Sverigedemokraterna: 17,1 ± 0,8 procent

Vänsterpartiet: 8,2 ± 0,6 procent

Kristdemokraterna: 6,4 ± 0,6 procent

Centerpartiet: 6,0 ± 0,5 procent

Miljöpartiet: 4,1 ± 0,5 procent

Liberalerna: 3,3 ± 0,5 procent

Övriga partier: 1,1 ± 0,3 procent

Förändring sedan november

Socialdemokraterna: 33,7 + 8,7 procent

Moderaterna: 20,1 + 1,7 procent

Sverigedemokraterna: 17,1 -5,6 procent

Vänsterpartiet: 8,2 -0,4 procent

Kristdemokraterna: 6,4 -0,4 procent

Centerpartiet: 6,0 -1,4 procent

Miljöpartiet: 4,1 -1,1 procent

Liberalerna: 3,3 -0,5 procent

Övriga partier: 1,1 -0,9 procent

Tydliga skillnader mellan könen

Socialdemokraterna skulle få 38,8 procent av kvinnornas röster, men bara 28,6 procent av männens. Sverigedemokraterna skulle få 23,1 procent av männens röster, men bara 11,1 procent av kvinnornas. Även Moderaterna har en övervikt av manliga röster, 21,9 procent jämfört med 18,3 procent för kvinnorna.

SCB:s partisympatiundersökning genomfördes mellan den 29 april och 27 maj med ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 208 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns. Svaren har samlats in genom såväl telefonintervjuer som webbenkät.

Det totala bortfallet var 46,9 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.