Så solar du säkert

Uppdaterad
Publicerad

Hudläkare Petra Kjellman svarar på hur man ska bete sig för att kunna vara ute i solen på ett säkert sätt.

Varför är det farligt att få för mycket sol på sig?

– UV-strålningen leder ju tyvärr till cellförändringar. Och om de ansamlas kan man få hudcancer.

När ska man undvika att vara i solen?

– Generellt ska man avstå från att vistas i solen när den är som starkast, vilket i Sverige är någonstans mellan klockan 11 och 15 på sommaren. Då bör man inte sitta oskyddad i solen.

Hur skyddar man sig då?

– Man bör ha någon form av täckande kläder, och komplettera med solskyddskräm där kläderna inte täcker. Och en mössa som skyddar ansiktet.

Kan man inte sola på stranden om man smörjer in sig?

– Att smörja in sig är lite av en falsk trygghet. För vad som många gånger händer är att man smörjer sig, och så ligger man längre än man hade gjort utan solskydd. Solskyddsmedel är ju tänkt att skydda där vi inte kan ha kläder, som ett kompletterande solskydd. Ligger man längre i solen upphäver man hela skyddseffekten av solskyddsmedlet.

Hur mycket solkräm behöver man till hela kroppen?

– De allra flesta smörjer sig för lite och för sällan. Förenklat kan man säga att man ska ha en handfull solkräm. Ungefär 30-40 milliliter till en fullvuxen man (se bilden ovan). De allra flesta kommer aldrig upp i det solskydd de faktiskt skulle behöva.

Ska man smörja in sig på nytt när man har badat?

– Det ska man absolut göra. Och är du ute i värme och svettas rinner det ju av snabbare. Samma sak med fysisk aktivitet.

Gäller samma regler för barn som för vuxna?

– Barn bör skyddas ännu mer än vuxna. De har en känsligare hy. Och får man solskador tidigt i livet finns det större risk att de utvecklas till någonting allvarligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.