Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna som spridits från Kristerssons frågestund – och hör Christian Haag förklara. Foto: Instagram/Tik Tok

Så sprids klipp på Kristersson över världen

Publicerad

Videoklipp med en felaktig översättning av Ulf Kristersson (M) har fått stor spridning på sociala medier. Klippen som filmades på en öppen frågestund med statsministern i Göteborg i tisdags kväll har setts av miljontals människor världen över.

SVT Nyheter har följt hur klippen med en felaktig översättning där Ulf Kristersson påstås säga ”Israel har rätt till folkmord” spridits på sociala medier. Även faktagranskningssajten Logically Facts har kartlagt spridningen.

– Det är felaktiga översättningar som ligger till grund för att man påstår att han var på väg att säga ”genocide”, säger Christian Haag, faktagranskare på Logically facts. 

Klippen som översatts till flera språk, bland annat spanska, turkiska och arabiska har setts av miljontals människor och Utrikesdepartementet har gått ut med en uppmaning på X att inte bidra till spridningen.

Se videon ovan om hur klippet spridits över hela världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.