Peter Wolodarski. Foto: TT

Så tycker ledarskribenter om decemberöverenskommelsen

Uppdaterad
Publicerad

Ledarskribenter från både höger och vänster tycker att dagens överenskommelse är bra för Sverige, men flera ledarskribenter menar att SD kan gynnas på sikt.

– Ett bra beslut för Sverige, att slippa ett extraval som ingen egentligen efterfrågade förutom möjligen Sverigedemokraterna, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski till SVT.

Liknande svar ger Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg.

– Om alla andra partier vill något annat än extraval så borde det rimligen bli så. Och det man kan man kanske tycka att de borde kunnat enats om direkt efter valet.

”Tog till storsläggan”

På den socialkonservativa nyhetssajten Samtiden, som står Sverigedemokraterna nära, säger chefredaktör Jan Sjunnesson att vinnarna är olika på lång och kort sikt.

– Löfven tog till med storsläggan och hotade med nyval – och vann, men det är bara på kort sikt. Långsiktigt tror jag Sverigedemokraterna är vinnare, säger han.

Alla tre tycker att statsminister Stefan Löfven har stärkt sina kort som skicklig förhandlare och att det dessutom måste ses som en framgång att han – som det ser ut – lyckats få fortsätta som regeringschef, hela mandatperioden.

Dessutom med ökade möjligheter att få igenom sina budgetar. Sedan finns olika tolkningar.

Peter Wolodarski menar att det är ett bakslag för Löfven.

– Han ville få bort blockpolitiker, men det här beslutet kommer nog leda till att blockpolitiken lever vidare ett bra tag framöver. Det är stor sannolikhet att den lever vidare både den här och nästa mandatperiod. 

”V kan bli vinnare”

DN:s chefredaktör menar att Miljöpartiet riskerar att bli förlorare, eftersom Löfven lovat breda uppgörelser med Alliansen om försvaret, pensioner och energi, områden där Socialdemokraterna väntas luta mer åt det blå än det gröna hållet. Istället kan alltså Vänsterpartiet få ökat inflytande.

– Vänsterpartiet kan faktiskt bli en vinnare på den här överenskommelsen även om partiet inte stod på presskonferensen i dag, menar Peter Wolodarski.  

Priset för att Alliansen håller ihop och att man undviker nyval, menar DN:s chefredaktör är en mandatperiod med fortsatt vänsterpolitik. 

– Löfven måste ha uppgörelser om den ekonomiska politiken med Vänsterpartiet och därmed blir det ju mer vänsterpolitik.

SD kan gynnas

Vad betyder då överenskommelsen för Sverigedemokraternas inflytande? Partiet förlorar sin tydliga roll som vågmästare, men det behöver inte betyda att inflytandet minskar, enligt dessa tre bedömare.

– Man kan säga att Sverigedemokraterna har taktikröstat bort sin vågmästarställning

Men det är också partiets eget fel, hade SD följt praxis hade inte detta hänt, säger Anders Lindberg.

Samtidigt har både Stefan Löfven och Annie Lööf (C) gjort starka utfästelser, om att utlysa nyval, om att inte bli stödparti åt S, som man nu plötsligt inte infriar. Det tror Anders Lindberg bidrar till ett politikerförakt, som kan gynna SD.

– Stefan Löfven har hattat fram och tillbaka och på lång sikt gynnar det här kaoset inget av de etablerade partierna. Så om man inte lyckas hantera SD:s ställning med en bra politik så kan detta gynna Sverigedemokraterna, menar han.

Jan Sjunnesson tror samma sak.

– På lång sikt gynnar det SD, som blir det enda oppositionspartiet.

Men alliansen och bland annat Anna Kinberg Batra har lovat vara en aktiv opposition också.

– Men det kan man inte vara samtidigt som man förbundit sig att de närmaste tre åren lägga ner sina röster i budgetomröstningar och inte rösta på sina egna förslag.

”Går inte att förhandla bort SD:s framgångar”

Peter Wolodarski välkomnar dagens överenskommelse, men inte heller han är säker på att den på sikt minskar Sverigedemokraternas inflytande, vilket varit ambitionen från både alliansen och de röd-gröna.

– Man kan inte förhandla bort SD:s framgångar, sex partier kan inte göra det.

Det är väl det partierna tycker de har gjort?

– Man har hittat en medicin som lindrar smärtan för i alla fall närmaste året, säger Peter Wolodarski.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet