Så väljer man vilka äldreboenden som får vaccin först

Publicerad

Särskilda boenden för äldre står först på tur när coronavaccinen rullas ut i landet. Men hur avgör man turordningen – vilka boenden får de första doserna och varför?

I Göteborg fick 99-åriga Rosa Johansson regionens allra första vaccinationsspruta.

– Hon räckte upp handen när man frågade vem som ville ha den första dosen, säger Gabriel Holmqvist, pressekreterare på Västra Götalandsregionen.

Coronapandemin

Rosa Johansson bor på äldreboendet Högsbotorp, ett av fyra boenden i Göteborg som var först ut när Västra Götalandsregionen påbörjade vaccineringen under söndagen.

– De här fyra valde vi utifrån att det skulle vara enkelt med logistiken. De befinner sig inom samma geografiska område. Det var en ren praktisk förklaring till att det blev just de fyra, sa Babs Edberg som samordnar äldreomsorgens arbete med covid-19 på en efterföljande presskonferens.

Logistiken spelar roll

Flera regioner och kommuner uppger för SVT att just praktiska och logistiska skäl väger tungt när man ska avgöra turordningen.

Det handlar bland annat om att passa in antalet doser till antalet personer som bor på äldreboendena. Så har man resonerat i region Gotland som fick 200 vaccindoser i den första omgången. Här var äldreboende Terra nova först ut.

– För effektiv hantering har vi försökt att välja ut boenden där antalet individer som vill vaccineras tillsammans blir just 200. Vi vill om möjligt undvika att ha ”halvvaccinerade” boenden, säger regionens vaccinsamordnare Christine Senter.

I bland annat Blekinge och Västnorrland resonerar man på samma sätt och uppger samtidigt att bekräftade sjukdomsfall är ytterligare en faktor som avgör turordningen.

– Det är en av parametrarna som beaktas vid prioriteringen eftersom man ska vara frisk när man vaccineras, säger Västernorrlands vaccinsamordnare Karin Sellgren.

Snabbhet och smittläge

I region Västerbotten, som påbörjar sin vaccinering i morgon, står Dragonens äldrecenter och Tegs äldrecenter i Umeå först på tur.

Att det blev två boenden i just Umeå och inte i någon annan av regionens kommuner beror på att vaccinet som levereras till Västerbotten är i en bruten kylkedja. Det gör att man inte har så många dagar på sig att använda de 200 doser som kommer regionen till del och därför blev snabbhet en avgörande faktor.

I region Norrbotten har man i stället gjort prioriteringen efter smittläget. Här har de första vaccindoserna gått till äldreboende i Boden.

– Vi har en hög andel smittade i den kommunen. Personer boende på ett antal av Bodens kommuns särskilda boenden för äldre erbjuds nu vaccin, säger vaccinsamordnaren Pia Näsvall.

Så ser FHM:s prioriteringslista ut

  • Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller som har hemtjänst, i huvudsak personer som är 70 år och äldre.
  • Personal som möter särskilt sårbara personer inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård samt övrig omsorg.
  • Vuxna som bor tillsammans med personer som har hemtjänst.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet