Foto: Peter Nilsson/Göran Lidén

Så vet du om du kan få tillbaka pengar efter att ha betalt överhyra

Uppdaterad
Publicerad

Har du hyrt en lägenhet i andra hand och betalt för mycket i hyra? Då kanske du kan kräva tillbaka pengar i efterhand.

  • Den som misstänker att hyran är alltför hög kan vända sig till hyresvärden för att få reda på den egentliga hyran. Hyr man ut en möblerad lägenhet kan man göra ett visst påslag (hyresnämnden har ofta godtagit ett hyrespåslag på 10-15 procent för en fullt möblerad lägenhet). Dessutom kan man lägga på kostnader för till exempel bredband, parkeringsplats och el.  
  • Den som är medlem i Hyresgästföreningen kan vända sig dit för att få hjälp. Annars kan man vända sig direkt till hyresnämnden som avgör ärenden om överhyra.  
  • Den som vill kräva tillbaka överhyra måste göra det senast tre månader efter det att man flyttat ut ur bostaden. Hyresnämnden kan besluta om sänkt hyra och återbetalning av hyror upp till ett år tillbaka i tiden (upp till två år tillbaka i tiden från och med 1 oktober).  
  • Den som fått beslut om återbetalning men ändå inte får pengarna bör vända sig till Kronofogden.  
  • Observera att reglerna gäller andrahandsuthyrning för hyresrätter. För den som hyr en bostadsrätt i andra hand är det andra regler (privatuthyrningslagen) som gäller. Då kan andrahandshyran bli högre och den som betalt alltför hög hyra kan inte få överhyra återbetald efter beslut från hyresnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.