Lau Möller Andersen fick tillbaka 38 874 kronor, som han betalat i överhyra, efter en dom i hyresnämnden. Foto: Privat, Fredrik Sandberg/TT

Han fick tillbaka 38 874 kronor i överhyra

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte alla som känner till att den som betalt en alltför hög hyra vid andrahandsuthyrning kan kräva pengar tillbaka. Lau Möller Andersen fick tillbaka 38 874 kronor i överhyra efter en dom i hyresnämnden.

När Lau Möller Andersen flyttade från Danmark till Stockholm för att forska så behövde han en bostad. Han hyrde en lägenhet på 37 kvadratmeter på Södermalm för omkring 10 000 kronor i månaden av Karolinska Housing AB.

Lau bodde i lägenheten i två år men förstod så småningom att han betalt alltför hög hyra.

– Efter ett tag fick jag reda på av en granne att hon betalade 4 000 kronor för en liknande lägenhet, då blev jag lite nyfiken, säger han till SVT Nyheter.

Därför vände han sig till hyresnämnden som nu dömt Karolinska Housing att återbetala 38 784 kronor. Pengarna är alltså den ”överhyra” (skillnad mellan skälig hyra och faktisk hyra) som han har betalt under det senaste året.

Allt fler kräver tillbaka överhyra

Från och med 1 oktober ändras reglerna så att hyresgäster som överdebiterats kan få tillbaka överhyra för två år tillbaka. Hade de nya reglerna gällt nu, hade alltså Lau Möller Andersen kunnat få tillbaka dubbelt så mycket, 77 568 kronor.

Och Lau Möller Andersen är långt ifrån ensam om att kräva tillbaka överhyra. Under 2018 fick 342 personer rätt i hyresnämnden i ärenden som handlar om återbetalning av andrahandshyra. Dessutom har det blivit allt vanligare de senaste åren, år 2015 var det endast 137 ärenden där överhyra återbetalades.

Nästan alla som vänder sig till hyresnämnden får rätt. Enligt tidningen Hem & Hyra har 98 procent av dem som anmält ärenden om överhyra de senaste fyra åren fått rätt hos hyresnämnden.

Därför blev hyran hög

Hur kunde då Laus hyra bli så hög? Den framförhandlade hyran för lägenheten var 5 927 kronor. Fastighetsägaren har sedan hyrt ut bostaden till Bostad Direkt som i sin tur hyrt ut lägenheten för 7 450 kronor per månad till Karolinska Housing AB. De har möblerat lägenheten och hyrt ut den för 328 kronor per dag (vilket motsvarar en månadshyra på omkring 10 000 kronor) till Lau Möller Andersen.

– Jag fick betala för att alla de skulle tjäna lite pengar. Det känns orättvist, absolut, säger Lau Möller Andersen.

Vad tycker du om att Karolinska Institutet Housing AB tog ut överhyra?

– De hyr bara ut till utländska gäster som arbetar tillfälligt här i Sverige. Det känns som att de utnyttjar oss. Det känns orättvist.

Han har förvisso fått tillbaka pengar, men bara för det senaste årets överhyra.

– Så de har fortfarande tjänat nära 40 000 kronor på mig. De hjälpte mig visserligen att hitta en lägenhet, men de måste följa lagen.

Lau Möller Andersen har nu flyttat tillbaka till Århus i Danmark och pengarna som han fått tillbaka ska han använda för att finansiera ett bostadsköp.

Omöjlig sits för universiteten

Anders Flodin, vd på Karolinska Housing, säger till SVT Nyheter att det är dyrt att erbjuda bostäder och att de inte går med vinst, tvärtom får Karolinska Institutet, KI, varje år skjuta till pengar.

Svenska universitet, har till skillnad mot många utländska universitet, inga egna bostäder. Samtidigt har KI en skyldighet att erbjuda bostäder till utländska studenter och forskare.

– Så hur vi än gör, så gör vi fel egentligen. Och detta är ett problem som omfattar alla lärosäten, säger Anders Flodin.

Anders Flodin, vd på Karolinska Housing. Foto: Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer