Centerpartiets partiledare Annie Lööf ser ett samarbete över blockgränserna som lösningen på svårigheterna att bilda regering. Foto: SVT

Så vill Centerpartiet bilda regering

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets partiledare Annie Lööf ser ett samarbete över blockgränserna som lösningen på svårigheterna att bilda regering.

– Jag kommer att köra ända in i kaklet för blocköverskridande samtal och samarbeten mellan Alliansen och Socialdemokraterna, säger hon i måndagens Aktuellt.

Ett nyval eller extra val är något som Annie Lööf, Centerpartiets partiledare, vill undvika i allra högsta grad.

– Det är vår uppgift att inte driva det här mot nyval eller extraval, utan att se till att forma en handlingskraftig regering utifrån de förutsättningar vi har. Det är därför Alliansen har bjudit in till seriösa blocköverskridande samtal, säger hon i SVT:s Aktuellt.

Vägrar samarbeta med SD

Vad gäller ett samarbete med, eller ett stöd från Sverigedemokraterna, är det fortsatt kall hand från Lööfs sida.

– Vi kommer inte att förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna, det är ett väldigt tydligt besked från Centerpartiet.

I stället ser hon alltså ett blocköverskridande samarbete som en lösning. Att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven vägrat vara ett stödparti till Alliansen ser hon inte som ett hinder.

– Vi är inte ute efter att de ska vara ett stödparti, vi är ute efter att ha samförstånd över blockgränsen i politiska överenskommelser.

Tror Löfven kan ändra sig

Hon tror att dagens svåra parlamentariska situation kommer få Löfven att se annorlunda på saken.

– Stefan Löfven har vigt sitt politiska liv åt att dels berätta att det är oerhört viktigt med blocköverskridande samförstånd och samarbete, men också att utestänga Sverigedemokraterna från politiskt inflytande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.