Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
S och C listar vad de vill att man ska göra mot den rådande våldsvågen samtidigt som justitieminister Gunnar Strömmer (M) lägger stor fokus på att försvaret ska hjälpa polisen. Foto: SVT

Guide: Det vill partierna göra här och nu – för att stoppa gängvåldet

Uppdaterad
Publicerad

Polishjälp från grannländerna, press på Turkiet och utökat stöd från Försvarsmakten. Det är några av de förslag som partierna har för hur man snabbt ska kunna bekämpa gängbrottsligheten.

Hösten har varit full av politiska utspel om hur gängbrottsligheten ska bekämpas. Flera förslag är dock åtgärder som tar tid att utreda och få på plats, till exempel förslaget om ungdomsfängelser som kan stå färdiga 2026. SVT har frågat riksdagens partier vad de vill göra här och nu, vilka åtgärder man vill sätta in i höst för att bekämpa våldsvågen och gängbrottsligheten.

Socialdemokraterna

Partiet menar att Sverige är i ett nationellt nödläge. Därför vill man bland annat begära polisiärt stöd från Danmark, Norge och Finland. Man vill också att andra myndigheter ska avlasta polisen med uppgifter, till exempel Försvarsmakten samt att nödvändig lagstiftning ska komma på plats snabbare.”Pandemin visar att det går att agera snabbt. Vi är redo att komma till riksdagen och arbeta när som helst krävs”, skriver man.

Sverigedemokraterna

”Efter decennier av vanstyre finns inga snabba lösningar. Ansvaret för de omedelbara åtgärderna och hanteringen står polisen och polisledningen för. Det är de som bedömer vad som är lämpligt och nödvändigt att göra utefter rådande läge”, skriver partiet. Bland annat vill man skyndsamt implementera straffskärpningar, fler utvisningar och preventiva åtgärder. Här nämner man avlyssning utan brottsmisstanke, som blivit möjligt sedan den 1 oktober.

Moderaterna

Moderaterna svarar att regeringen måste stötta polisen, bland annat genom att möjliggöra utökat stöd från Försvarsmakten och andra myndigheter samt att se över vilka lagstiftningsprocesser som kan gå snabbare. Senare i veckan ska regeringen ge Försvarsmakten och Polismyndigheten i uppdrag att stödja varandra inom ramen för dagens lagstiftning.

– Sedan har vi sagt att vi i ett steg två ska vi återkomma med förslag om hur lagen kan ändras så att försvaret kan hjälpa till i fler situationer, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till SVT.

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet svarar att man vill stärka arbetet med att få bort narkotika och vapen och att de stoppas vid gränsen. Man menar också att regeringen borde undvika nedskärningar i skola och socialtjänst för att bryta nyrekryteringen. Dessutom vill man se diplomatiska påtryckningar: ”Regeringen måste sätta press på Turkiet för att de ska sluta skydda de som fjärrstyr det svenska gängkriget”.

Centerpartiet

Här vill man se en återinförd beredskapspolis, som under Polismyndighetens ledning ska avlasta för att fler poliser ska kunna ägna sig åt gängbrottsligheten. Man vill också ha ett avhopparprogram för unga, och säger liksom flera andra partier att det behövs snabba beslut: ”Under pandemin kunde vi gemensamt staka ut vägen för Sverige ur krisen, det måste vi kunna göra nu också”.

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna pekar bland annat på den ökade möjligheten till avlyssning sedan den 1 oktober och att straffen för vapenbrott ska dubbleras. Man påpekar dock att det tar tid att få till förändringar: ”att ändra lagstiftning tar tid, så det mest akuta är att ge polisen de resurser de efterfrågar.”

Miljöpartiet

”Det som pågår kan inte beskrivas som annat än ett rent maffiakrig”, svarar Miljöpartiet. Där har man bland annat krävt att justitieministern kommer till riksdagens justitieutskott och informerar om vad regeringen gör. Man tycker också att Polisförbundets krav om en kriskommission är ett bra förslag.

Liberalerna

Liberalerna menar att arbetet med nya lagar bör skyndas på så mycket det går. Utöver det betonar man också behovet av rätt verktyg till polisen, och behovet av insatser för att stoppa nyrekryteringen av barn och unga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.