Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen har beslutat om en rad åtgärder som ska försvåra användandet av så kallade bilmålvakter. Foto: Polisen/TT (arkiv)

Så vill regeringen komma åt bilmålvakterna

Uppdaterad
Publicerad

Från årsskiftet ska det bli lättare att flytta på felparkerade fordon. Beslutet togs av regeringen i veckan och innebär bland annat att bilar som används för bosättning ska kunna flyttas. Målet är enligt regeringen bland annat att komma åt så kallade fordonsmålvakter. 

– Vi har ett stort problem med fordonsmålvakter som ofta används i kriminell verksamhet. Nu blir det betydligt lättare att flytta fordon som har använts av dem, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) till SVT. 

Med en så kallad fordonsmålvakt menas en person som är registrerad som ägare till ett fordon, istället för den som kör bilen.  

– Framförallt är det en viktig del av regeringens arbete mot den grova organiserade brottsligheten, där fordonsmålvakter har använts som ett verktyg, säger Andreas Carlson. 

Förordningsändringarna träder i kraft den 1 januari 2023, och innebär att Trafikverket kan flytta fordon i fler fall än förut. Det handlar bland annat om fordon i diken och fordon som står på rastplatser men används som bostäder eller för andra ändamål än parkering.

Slopad fyradagarsregel

Man tar också bort den så kallade fyradagarsregeln så att bilar ska kunna flyttas på en gång istället för efter en skriftlig uppmaning lämnats på fordonet. 

Tidigare fick man flytta en bil när ägarens obetalda parkeringsavgifter överstigit 5 000 kr. Från årsskiftet ska den summan också inkludera trängselskatt och andra fordonsrelaterade skatter och avgifter.  

I somras klubbade riksdagen också lagändringar som bland annat innebär att ett flyttat fordon behöver förvaras kortare tid innan äganderätten övergår till det allmänna. Enligt infrastrukturministern så är det dock låg sannolikhet att de ändrade reglerna kommer att påverka vanliga bilister. 

– För den som inte har parkeringsböter på över 5000 kronor är det här inget problem utan det här riktar in sig mot den grova brottsligheten, säger Andreas Carlson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.