P-böter och trängselskatt – skuldsatta betalar för att slippa förlora bilen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kan sedan förra året beslagta registreringsskyltar från bilar om fordonsägaren har obetalda felparkerings- och trängselavgifter. Den nya förordningen har gett resultat – bilägare som har skulder väljer i större omfattning att betala avgifterna för att få köra bilen.

Bilmålvakter, personer som kan stå som fordonsägare på hundratals bilar trots att bilen körs av andra, har varit svåra att komma åt för myndigheterna. I januari 2021 kom en ny bestämmelse som gör att poliser kan lägga beslag på registreringsskyltarna efter ett halvår om fordonsägaren har över 5 000 kronor i obetalda parkerings- eller trängselavgifter.

– Det handlar om fordonsägare som har obetalda avgifter som ligger mellan 5 000 och 40 000 kronor, men det finns de som har betydligt högre summor. Förra året rörde det sig om närmare 800 fordon, säger Magnus Svensson, som är verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.

Har trängselavgiftsskulder

Transportstyrelsen har inte länsvis statistik på var bilägarna är skrivna, men många bilister som dragit på sig skulder har inte betalat trängselavgifter i Stockholm och Göteborg. Exakt hur många som nu betalat av sina skulder efter den nya förordningen har myndigheten i dagsläget inga siffror på.

I videon ovan kan ni höra vad bilister tycker om att skuldsatta bilägare blir av med sina registreringsplåtar.

ANVÄNDNINGSFÖRBUD

Enligt lagen om felparkeringsavgifter gäller sedan 1 januari 2021 att felparkeringsavgifter kan leda till användningsförbud.

Användningsförbud inträder när

1. den totala skulden för parkeringsböter uppgår till mer än 5 000 kronor

2. minst sex månader har gått från den dag då den totala summan eller en del därav som överstiger 5 000 kronor senast skulle ha betalats.

Även obetalda skulder i form av trängselskatt och infrastrukturavgift kan leda till användningsförbud. Detta är till följd av bestämmelser från 2015 som först nu implementeras. För att dessa skulder ska leda till användningsförbud gäller samma kriterier som för felparkeringsavgifter.

  • Användningsförbud kan även utfärdas till följd av obetald fordonsskatt. Förbudet utfärdas då direkt efter utgånget förfallodatum.
  • Om ett fordon körs trots användningsförbud kan polisen beslagta registreringsskyltarna. Skyltarna återfås först när skatten eller avgifterna som ligger till grund för förbudet är betalda.
  • Den nya uppdateringen i e-tjänsten Fordonsuppgifter finns tillgänglig sedan oktober och gör det möjligt att kontrollera användningsförbud även för fordon som ägs av någon annan.
  • Ett utfärdat användningsförbud medföljer när fordonet byter ägare. Den nya ägaren kan dock aldrig bli betalningsskyldig, men riskerar att bli bötfälld om fordonet används.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.