Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nyamko Sabuni (L) om sprickan i partiet inför helgens omröstning i partirådet. Foto: SVT

Sabuni inför ödesomröstningen: Handlar om att förhålla sig till verkligheten

Uppdaterad
Publicerad

Den interna debatten inom Liberalerna har varit hård sedan en splittrad partistyrelse beslutade att man vill ingå i en borgerlig regering efter valet 2022, även om en sådan regering måste samarbeta med Sverigedemokraterna. Och i helgen ska partirådet rösta om man stöder beslutet eller inte. Läget beskrivs som spänt.

– Det har varit en lång process och många intressanta samtal, men nu har vi ett förslag om hur vi ska säkra en borgerlig regering, säger partiledare Nyamko Sabuni i SVT:s Morgonstudion.

På frågan om hur beroende av Sverigedemokraterna Sabuni är beredd att göra sig svarar hon:

– Jag tror inte någon kan säga exakt hur en regering kommer att se ut eller hur beroende den kommer att vara av andra i riksdagen. Men vi går till val som ett fristående liberalt parti. Och vi tror att vår politik bäst genomförs inom ramen för ett borgerlig samarbete.

”Ser frågor där SD har samma uppfattning”

Nyamko Sabuni säger också att det handlar om att förhålla sig till verkligheten.

– Och det är möjligt att få igenom en borgerlig regering endast om man är beredd att prata med alla partier i riskdagen.

Hur ska eventuella förhandlingar med SD se ut?

– Jag vill helst inte behöva förhandla med SD. Om det var möjligt vill jag ha en borgerlig regering som har egen majoritet.

– Men jag ser ett antal frågor som är viktiga för borgerligheten men där Sverigedemokraterna har ungefär samma uppfattning. Till exempel energipolitiken och synen på kärnkraften, skolan som måste förstatligas för att nå likvärdighet och integrationspolitiken som de borgerliga nu måste ta tag i på riktigt. Vi ska inte ha några utsatta områden efter 2030. Vill man lösa stora samhällsproblem så finns det mycket man kan göra tillsammans.

Olikheterna då?

– Jag söker stöd för att bilda borgerlig regering då kan jag inte sitta och tänka på vad jag inte har gemensamt med andra partier.

”Säljer ut partiets själ”

Omröstningen i partistyrelsen var jämn och Sabunis linje tog en knapp seger med 13 röster mot 10. Och sedan resultatet blev känt har debatten gått het.

En färsk opinionsundersökning från DN visar till exempel att drygt hälften av Liberalernas väljare är negativa till att stödja en regering som är beroende av Sverigedemokraterna. Endast en fjärdedel är positiva.

Flera tunga namn inom partiet har också uttalat sig kritiskt. Bland annat tidigare partiledare som Bengt Westerberg och Maria Leissner, som anklagat partiet för att sälja ut sin själ.

– Jag tycker det är lite fräckt att säga att vi säljer ut vår själ. Att vara demokrat och beredd att prata med alla partier i riksdagen är inte att sälja ut sin själ, säger Nyamko Sabuni.

– Det ligger i Socialdemokraternas intresse att skrämmas med Sverigedemokraterna. Det ligger i mitt intresse att söka mandat för att regera med borgerliga partier.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer