Christer Nylander/Nyamko Sabuni Foto: TT

Sabuni skriver brev till medlemmarna – vill ena partiet

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska Liberalerna förhålla sig till ett eventuellt budgetsamarbete med Sverigedemokraterna? Den frågan försöker partiledaren Nyamko Sabuni besvara i ett brev till medlemmarna, rapporterar DN.

Men hennes interna kritiker kallar brevet för ”obegripligt”.

Liberalerna ska verka för att Sverige får en ny borgerlig regering efter valet nästa år. För att detta ska bli möjligt måste man vara beredd att samtala med och, i någon utsträckning, samarbeta med samtliga riksdagspartier. Så kan man kortfattat beskriva den linje som en majoritet i Liberalernas partistyrelse ställer sig bakom inför partirådet nästa söndag, där partiets väg framåt ska klubbas.

Men frågan har skapat splittring i Liberalerna och i fokus för konflikten finns förhållandet till Sverigedemokraterna. Kritikerna, bland dem flera höga partiföreträdare, anser inte att L bör samarbeta med SD överhuvudtaget och att man därför inte ska sätta sig i en regering som är beroende av stöd från Jimmie Åkesson.

Brev till medlemmarna

Sabuni har sedan tidigare sagt att hon inte vill ha ett nära samarbete med SD. Hon stänger dock inte dörren för att göra budgetuppgörelser med partiet. Men hur långt hon är beredd att gå i dessa potentiella uppgörelser är oklart.

I ett brev till medlemmarna på söndagen försöker Sabuni nu ”förtydliga” sin linje i frågan, skriver Dagens Nyheter.

”Budgeten ska tas fram med de borgerliga partier som utgör regeringsunderlaget och den typen av budgetsamarbete som vi i dag har inom januarisamarbetet är inte aktuellt med varken Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet. Istället kommer vi med integritet behöva forma också den ekonomiska politiken efter de majoriteter som parlamentariskt råder”, står det i brevet.

”Ganska obegripligt”

Men socialborgarrådet Jan Jönsson, som är ledare för L i Stockholms stad, anser inte att brevet fått avsedd effekt. Han kallar det i stället för ”ganska obegripligt”.

– Jag hade förväntat mig ett förtydligande om att vi inte skulle ha budgetsamarbete med Sverigedemokraterna. Nu är det snarare en beskrivning av hur ett samarbete skulle kunna gestalta sig, säger Jönsson till DN.

Inte heller Christer Nylander, riksdagsledamot och partiets andra vice ordförande, tycker att brevet gör Sabunsis hållning i frågan tydligare, skriver han i ett sms till DN.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nyamko Sabuni (L) ger besked i regeringsfrågan efter nästa val. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer