Sabuni (L) om relationen till regeringen: ”Är ingen dörrmatta”

Publicerad

Nyamko Sabuni, Liberalernas partiledare, ser ljust på framtiden trots låga opinionssiffror. Skulden för kräftgången ligger inte hos henne eller dagens parti, menar hon.

– Vi gör inte så mycket fel i dag. Felen har gjorts under flera år tillbaka, säger Sabuni i SVT:s Morgonstudion.

Liberalerna fick 3,4 procent i den senaste opinionsmätningen från SVT/Novus, en siffra som ligger långt under gränsen för att komma in i riksdagen.

Samtidigt har intern kritik väckts mot Nyamko Sabuni, som enligt flera röster i partiet inte presterar tillräckligt i partiledardebatter.

– Jag lyssnar, tar till mig och kan inte mer än att göra bättre nästa gång, säger Nyamko Sabuni i SVT Morgonstudion.

”Kommer gå bra”

De låga siffrorna i opinionen förklaras inte av vad partiet gör i dag, utan av budskapen som partiet framfört historiskt, enligt henne.

– Vi har inte varit tydliga och inte alltid svarat på frågor som väljarna har ställt, vi har fokuserat på vad vi själva tyckt. Det man oroar sig för är brottsligheten, utanförskapet, arbetslösheten och hur välfärden ska fungera. Nu börjar vi ge svar.

– Vi kommer ge oss in i valet 2022 lika lite rädda då som nu. Jag är övertygad om att det kommer gå bra för Liberalerna i valet, säger Nyamko Sabuni.

”Ingen dörrmatta”

I förra veckan misslyckades arbetsmarknadens parter med att komma överens om en lösning i sina förhandlingar.

Därmed finns risk för en regeringskris då Vänsterpartiet – som vägrar acceptera regeringens, Liberalernas och Centerpartiets utredningsförslag om ändringar i arbetsrätten – hotat med misstroende, något som får stöd av KD, M och SD.

Statsminister Stefan Löfven (S) står därmed vid ett vägskäl: Antingen hedra avtalet med L och C – eller gå Vänsterpartiet till mötes. Nyamko Sabuni är tydlig med vad Liberalerna vill.

– Jag menar att politiken måste ta ett ansvar för alla som vill komma i arbete. Det är viktigt att vi fortsätter med utredningen, säger Nyamko Sabuni.

– Vill någon bryta mot avtalet så finns heller inget samarbete. Vi är samarbetspartners, ingen dörrmatta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.