Kollegorna om Sabuni (L): Presterade inte i debatten

Uppdaterad
Publicerad

Nyamko Sabuni (L) får kritik för sin prestation i gårdagens partiledardebatt i Agenda. Enligt flera partikollegor så kunde hon ha presterat bättre.

– Det gick väl inte så bra som jag hade önskat, säger Malin Sjöberg Högrell, länsordförande i Uppsala, till SVT Nyheter.

Liberalerna ligger under riksdagsspärren i flera opinionsmätningar och Nyamko Sabuni åtnjuter det lägsta stödet bland partiledarna i riksdagen. På söndagen deltog Sabuni i sin tredje partiledardebatt sedan hon tillträdde som partiledare.

Men debatten gick inte så bra som en del i partiet hade hoppats.

– Folk är rätt besvikna. Ett av argumenten för Sabuni var att hon är en bra kommunikatör och tydlig med vad Liberalerna tycker. Det tycker vi nog inte att gårdagen var ett bra exempel på, tvärtom presterade hon under nivån som man kan kräva av en partiledare för ett parti som är i läget som vi är i, säger Romina Pourmokhtari, ordförande i Liberala ungdomsförbundet till SVT Nyheter.

– Det är inte så att folk tycker att någon annan skulle göra detta bättre. Det är nog många partiledare som är obekväma i rollen i början och Nyamko är väl en sådan, en person som skulle bli bättre om hon blir varm i kläderna.

”Så ny är hon inte”

Inte heller Malin Sjöberg Högrell, länsordförande för Liberalerna i Uppsala i, är helt nöjd med Sabuni i debatten.

– Det man vill ska komma fram går inte genom rutan, säger hon till SVT Nyheter.

Vad kan göras bättre?

– Det handlar om förberedelser och att man arbetar med debattekniker, men det här var ju den tredje debatten som Nyamko varit med i och det är klart att man önskat att det kunde gått bättre med tanke på våra opinionssiffror.

– Så ny är hon inte. Nu har hon varit partiledare i drygt ett år och varit minister innan dess. Tid att bli varm i kläderna har man fått.

”Handlar mycket om medievana”

Anna-Lena Johansson, länsordförande i Stockholm, som inte såg hela debatten, menar också att partiledaren kunde gjort bättre ifrån sig.

– Det är korta puckar, man måste lära sig att hålla sig till ämnet, och det kan hon träna mer på. Det gäller att få fram budskapet på ett kort och koncist sätt, annars kanske det inte går fram, säger hon till SVT Nyheter, men tillägger att Sabuni var bra i duellen med Ebba Busch (KD).

– Det handlar mycket om medievana, säger hon.

SVT Nyheter har sökt Nyamko Sabuni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.