Sågar Miljöpartiets försvar: ”En desperat undanmanöver”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kan inte säga nej till att sälja Vattenfalls brunkolsanläggningar utan att ha en majoritet från riksdagen med sig, menar Miljöpartiet. ”En desperat undanmanöver”, hävdar Vänsterpartiets Jens Holm i en debatt i Aktuellt i kväll.

Att Vattenfall säljer sin tyska brunkolsverksamhet är ingen lösning. Så sade Miljöpartiets språkrör i valrörelsen. Men i dag sitter de i regeringen – utan att stoppa Vattenfalls planer på att sälja vidare verksamheten. Inget av språkrören ville ställa upp för att diskutera frågan i Aktuellt i kväll.

Istället skickade Miljöpartiet sin energipolitiska talesperson Lise Nordin, som försvarade sitt parti såhär:

Vattenfall säljer brunkolen

– I dag söker Vattenfall en köpare. Om det blir ett bud får regeringen ta ställning till det. Men skulle regeringen säga nej till ett bud så krävs det ett riksdagsbeslut. Regeringen kan inte säga nej till en affär om inte riksdagen också ställer sig bakom det.

”Desperat undanmanöver”

Men argumentet avfärdades av motdebattören, Vänsterpartiets miljöpolitiske talesperson Jens Holm:

– Det låter som en desperat undanmanöver. Regeringen har det yttersta ansvaret för styrningen av Vattenfall så det är klart att regeringen kan säga till Vattenfall att man inte ska sälja vidare den här verksamheten utan ha en plan för att successivt fasa ut kolet istället.

Han uppmanade Miljöpartiet sätta press på Socialdemokraterna, precis som man gjort bland annat i frågan om det kritiserade saudiavtalet.

– Miljöpartiet borde tillsammans med Vänsterpartiet bygga upp en stor opinion för att sätta press för Socialdemokraterna. Det är regeringen som kan fatta beslutet: Sälj inte, avveckla istället. Det kan regeringen göra och det borde ni göra, säger Jens Holm.

Viftade med kolbit i valrörelsen

Frågan om brunkolet togs upp av Miljöpartiet gång på gång i valrörelsen, ofta illustrerad i debatter med en bit kol som språkrören förde med sig som rekvisita. Och frågan är fortfarande jätteviktig för partiet, hävdade Lise Nordin.

– Det här handlar om vår tids ödesfråga. Men vi måste se att vi får en riksdagsmajoritet för det mål som Miljöpartiet har om att fasa ut brunkolet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfall säljer brunkolen

Mer i ämnet