Mona Sahlin (S), nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Foto: SVT

Mona Sahlin om Kaplan: ”Det är allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism är kritisk till Mehmet Kaplans agerande. Mona Sahlin tycker att bostadsministern borde ta tydligare avstånd från extremism. ”Det är allvarligt, och har blivit allt allvarligare”. Sahlin säger också att Kaplans uttalande 2009 där han jämförde nazisters och israelers agerande är ”fullständigt horribel”.

Bostadsminister Mehmet Kaplan är i blåsväder sedan det blev känt att han förra sommaren firat ramadan tillsammans med Ilhan Senturk,  en företrädare som uppges ha kopplingar till den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna.

Strax därefter kunde SVT Nyheter avslöja att bostadsministern vid flera tillfällen hade träffat företrädare för den islamistiska organisationen Milli Görüs.

MP-krisen

Och på söndagen kom det fram att Kaplan på ett seminarium 2009 sade att ”israeler i dag behandlar palestinier på väldigt lika sätt som man behandlade judar under det tyska 1930-talet”.

Kaplan har fått omfattande kritik efter avslöjandena. Och i kvällens Agenda fortsatte kritiken.

Är allvarligt

Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, tycker att det som har kommit fram är allvarligt. Hon menar att man som statsråd kan hamna i sammanhang som den nu kritiserade middagen, men att man i så fall måste hantera det.

– Samhället får aldrig tveka i att ta avstånd från alla former av risker för extremism, både inom högern och inom islamismen. Man måste känna igen organisationerna, som Grå vargarna. Man måste veta vilka Milli Görüs är. Man måste förstå sin roll som statsråd. Om man medverkar i organisationers möten så är det i så fall för att ta diskussioner, att ta avstånd, och det ser inte jag riktigt av vad jag har kunnat följa i medierna, säger hon.

Märklig formulering

Bostadsministern har försvarat sig genom att säga att han inte står Milli Görüs särskilt nära – en formulering som Mona Sahlin reagerar på.

– Jag noterade den lite märkliga formuleringen. Det är en organisation som är djupt antesimitisk. Hatet mot judarna går igen hos nästan alla extremorganisationer, då blir det extra viktigt att inte bara säga att den står en särskilt nära, utan att man för diskussisoner och försvarar rätten för judarna.

Rädsla i Sverige

Mona Sahlin anser att det i samhället finns en okunskap och rädsla för att diskutera extrem islamism, något som inte gynnar landets muslimer.

– Jag vill försvara rätten till religionsfrihet, men man har inte rätten att göra vad som helst i religionens namn. Den diskussionen är så väsentlig om man både ska kunna agera mot högerextremismen och nazismen som växer och är en fara för många muslimer, men också för de islamistiska krafter som utnyttjar flyktingsituationen i Europa till att det blir en diskussion mellan väst och islam, och det är djupt farligt.

Hon anser att Kaplans jämförelse 2009 mellan Nazitysklands behandling av judar på 30-talet och israelers agerande mot palestinier är fullständigt horribel. Samtidigt gör varje kritik mot den extrema islamismen att människor säger att det bara handlar om islamofobi.

– Och så ska man inte få föra den diskussionen. Var än extremismen dyker upp måste man vara lika tydlig. Företräder man det offentliga Sverige måste man förstå och veta vilka betydelser olika organisationer har.

Använder hatet

Sahlin påpekar att det finns islamofobi i Sverige, men säger samtidigt att det inte får göra att man inte vågar diskutera företrädare för den muslimska tron.

– Man använder hatet mot muslimerna i många syften, men jag ser ju också att det finns människor som känner sig förtryckta av extrema islamistiska värderingar, som många tjejer ute i förorter.

Mehmet Kaplan har avböjt att medverka i Agenda.

Rättelse: Mohamed Temsamani som intervjuades om kritiken mot Mehmed Kaplan i Agenda i klippet ovan är miljöpartistisk politiker i Solna, vilket inte nämndes i programmet.

– Det var en miss av oss. Vi beklagar att det inte framgick, säger Mikael Pettersson, projektledare på Agenda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet