Många sms-lån kan vittna om att en person är på väg att göra en terrorresa. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Snabblån och bilköp kan förutspå terrorresor

Uppdaterad
Publicerad

Bilköp, maximerade krediter och snabblån. Nu listar Finansinspektionen en rad varningssignaler för att en person är på väg att göra en terrorresa. – De tänker nog inte så långsiktigt utan åker ned för att delta i kampen, säger Magnus Normark på FOI.

De senaste fem åren har ungefär 5.000 personer från Europa rest ned till Syrien och Irak för att strida tillsammans med Islamiska staten och andra terrororganisationer. Nästan 300 har rest från Sverige. 

Myndigheterna har svårt att fånga upp terrorresenärer innan de sätter sina planer i verket. Men i en ny rapport listar Finansinspektionen en rad finansiella faktorer som kan tyda på att en person är på väg att göra en terrorresa.

Slutar jobbet

Det kan handla om att personen slutar sitt jobb, plötsligt säljer av sina tillgångar, gör stora inköp, maximerar sina krediter och beställer varor utan avsikt att betala. Personen kan även göra stora kontouttag, ta olika typer av lån – ofta små lån utan säkerhet – och har en i övrigt stor kontoaktivitet. När fakturorna kommer har personen redan lämnat landet.

– Det här är individer som ofta inte har några pengar. Det är ett enkelt sätt för dem att ta snabba lån för att stödja terrorverksamhet. Om de åker ned till de här områdena är de inte så bekymrade över att de har en massa skulder i Sverige. De tänker nog inte så långsiktigt utan åker ned för att delta i kampen, säger Magnus Normark, analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Han är en av författarna bakom rapporten Understanding Terrorist Finance Modus Operandi and National CTF-Regimes, där de här riskfaktorerna listas.

Köper bil

En annan varningssignal är att personen tar lån för att köpa eller leasar en Suv, gärna vit/svarta fordon av märket Toyota Hillux. Ofta äger de inte ens en bil innan de införskaffar fordonet. 

– De åker ned med bilar till Syrien och Irak som de sedan använder i sin verksamhet. Vissa bilmärken som Toyota Hillux sticker ut. Man kan montera olika typer av vapen på lastutrymmet på den här typen av fordon, säger Magnus Normark.

Ytterligare en riskfaktor är att personen köper en flygbiljett till en destination i närheten av ett område där utländska terrorister strider. Personen kan också utrycka sympati för terroristernas sak på sociala medier.

Sticker ut

När flera av de här faktorerna inträffar samtidigt eller i nära anslutning till varandra bör det ses som en varningssignal. Men för myndigheter och finansinstitut gäller det att vara alert även på nya saker som sticker ut.

– Så fort myndigheter blir uppmärksamma och vidtar åtgärder kommer terroristerna att hitta andra metoder. Medvetenheten om hur de har gjort tidigare är viktig, men man måste vara uppmärksam på nya företeelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.