Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ju helt galet” – hör marinens säkerhetschef reagera på detaljerna om Securitaschefens sexköp i klippet.

Säkerhetschef inom Försvarsmakten: ”Förkastligt och galet”

Uppdaterad
Publicerad

Den chef inom Securitas, som på hemliga inspelningar berättar om sina bordellbesök i Spanien, är också ansvarig för avtalet med Försvarsmaktens högkvarter.

– Det blir en sårbarhet på den individen, säger Anders Engkvist, en av Försvarsmaktens säkerhetschefer efter SVT:s avslöjande.

Det svenska säkerhetsbolaget Securitas har bland annat i uppdrag att skydda Försvarsmaktens högkvarter där den högsta ledningen arbetar.

I onsdags publicerade SVT inspelningarna där en chef på säkerhetsbolaget Securitas berättar om besök på en bordell i Spanien.

Enligt Säpo kan kännedom om sexköp användas i påtryckningssyften. Mycket tyder på att den spanska sexindustrin till stor del kontrolleras av rysk maffia. Det betyder att en person som köper sex kan hamna i en sårbar situation som kan utnyttjas av någon som vill skada svenska intressen.

SVT har sökt Försvarsmaktens överbefälhavare Michael Bydén för en intervju för att ställa frågor kring hur myndigheten agerat efter SVT:s avslöjande – men utan resultat.

”Helt förkastligt”

Anders Engkvist är marinens säkerhetschef. Han fick år 2020 Försvarsmaktens utmärkelse Årets säkerhetsprofil för sitt arbete med att förbättra säkerhetsskyddet och säkerhetsmedvetandet inom Försvarsmakten.

När SVT får tag på Anders Engkvist vill han inte ställa upp på en intervju – men när han får höra att den chef som står i centrum för avslöjandet är samma Securitaschef som är ansvarig för avtalet med Försvarsmakten, reagerar han starkt:

– Det är helt förkastligt. Så ska det inte vara. Det säger sig själv, det är helt galet. Det blir en sårbarhet på den individen, säger Anders Engkvist.

Han säger också att alla beslut om upphandlingar ligger högre upp i organisationen.

En stor del av Sveriges kommuner använder Securitas skyddstjänster. Så även SVT. Tidigare har Securitas haft ansvar för bland annat statsministerns säkerhet. I dag skyddar bolaget även Polismyndigheten och Försvarsmakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.