”Vi ser inte att de är farliga i den mån att de har förmåga att genomföra sina avsikter i praktiken, det vill säga hota demokratin”, säger Ahn-Za Hagström på Säkerhetspolisen. Foto: TT

Säkerhetspolisen: Farliga mot enskilda men inte mot rikets säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

På 1 maj ska nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrera i Ludvika och Boden. Enligt Säkerhetspolisen kan dom vara farliga för enskilda, men utgör inget hot mot rikets säkerhet.

I den gamla bruksorten Ludvika i södra Dalarna kommer nazister från hela Norden samlas på tisdag för att gå ett demonstrationståg på arbetarrörelsens högtidsdag första maj. Många av ledarna i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen NMR har bosatt sig i byarna runt Ludvika och kommunen räknas nu som NMR:s huvudsäte. Säkerhetspolisen granskar rörelsens aktiviteter.

– De förespråkar brott i vissa fall. Mot enskilda individer så kan det absolut vara så att de använder både våld, hot och trakasserier. För att påverka beslutsfattare, myndighetsutövare och enskilda individer. För att få människor att hoppa av eller få dem att låta bli att uttrycka en åsikt, säger Ahn-Za Hagström, analytiker på Säkerhetspolisen.

Kandiderar i kommun- och landstingsval

Det är valår och i den här valrörelsen ställer NMR upp i valet i tre kommuner: Ludvika, Boden och Kungälv. Partiet kandiderar också i tre landstingsval: Dalarna, Norrbotten och Västra Götaland och så har NMR för första gången en riksdagslista med 24 namn.

– Även om de är ett politiskt parti så menar de att alla till buds stående medel behövs för att nå sin målsättning. Även utomparlamentariska metoder är okej att använda, det vill säga den brottsliga verksamheten. Och det är också därför Säkerhetspolisen följer de här aktörerna, säger Ahn-Za Hagström.

Största nazistiska organisationen

NMR är den största nazistiska organisationen i Sverige idag. De är starkt antisemitiska, vill störta demokratin och enligt en granskning från Sveriges Radio 2017 är varannan av deras 178 mest aktiva medlemmar dömda för brott.

– Men vi ser inte att de är farliga i den mån att de har förmåga att genomföra sina avsikter i praktiken, det vill säga hota demokratin eller utöva så säkerhetshotande brottslighet att de kan ändra vårt demokratiska statsskick.

Så de utgör inget hot mot rikets säkerhet?

– I dagsläget så bedömer vi inte att de har den förmågan, säger Ahn-Za Hagström, analytiker på Säkerhetspolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.