Nordiska motståndsrörelsen (NMR) hejdas av polis vid Fokushuset på Fabriksgatan under demonstration i Göteborg (20170930). Foto: TT

Expo: ”Nordiska motståndsrörelsen ser Tredje Riket och Adolf Hitler som ett föredöme”

Publicerad

Jonathan Leman är researcher på den antirasistiska tidskriften Expo. Han har under många år granskat den svenska extremhögern där Nordiska motståndsrörelsen ingår.

Vilka är Nordiska motståndsrörelsen (NMR)?

– NMR är en nazistisk grupp som funnits sedan 1997. I den svenska rasideologiska miljön är NMR, sen några år tillbaka, den största gruppen. De har en dominerande ställning och knyter dels till sig personer som tidigare funnits i andra organisationer och dels nya personer som kommer in i vitmakt-miljön nu.

Ser ni några risker med NMR?

– NMR är en organisation som radikaliserar främlingsfientligheten och rasismen i Sverige. NMR gör den mer rasnationalistisk, revolutionär, positivt inställd till nazismen och starkt antisemitisk. En annan risk är självcensur, att människor är oroliga och inte vågar vara öppna med sin identitet, läggning, bakgrund eller politiska åsikter. De utgör också ett hot mot människor som kommer i deras väg. Även om man inte ska vara alarmistisk kring deras våld, så ska man inte vara naiv kring en sån här organisation. De här är inga man kan möta på gatorna och ha en diskussion med, utan det är en organisation som har väldigt nära till våld.

Varför demonstrerar NMR på just 1 maj, Arbetarrörelsens dag?

– Det är inget nytt, det är något den här typen av rörelser har gjort under en längre tid. Även under 30- och 40-talet var de här typen av grupper intresserade av arbetarrörelsen dag. Men det är först sedan 2016 som NMR har valt att gå demonstrationståg just 1 maj, men traditionen har funnits länge i den politiska miljö NMR tillhör.

Skiljer sig NMR från andra grupper i den rasideologiska miljön?

– En sak som utmärker NMR är att de är så starkt antisemitiska. Andra grupperingar inom den rasideologiska miljön är inte lika öppet antisemitiska som NMR. Många försöker att inte vara så vulgära i sin propaganda, de firar inte Hitlers födelsedag och sätter inte upp klistermärken med Hitler. Många försöker lösgöra sig från nazismen, medan NMR med stolthet ser Tredje Riket, Adolf Hitler och nazi-Tyskland som ett föredöme. De ser det som ett mönster vilket de vill bygga samhället efter i Sverige också.

Varför är aktiviteten från NMR så hög just runt Ludvika?

– Ludvika har blivit Nordiska Motståndsrörelsens centrum. Flera av de ledande personerna är bosatta där. NMR har också en idé om att deras anhängare ska flytta dit. Det är en uttalad strategi och något vi har sett i Tyskland, bland annat i de östra delarna, men också i delar av USA. Syftet är att man ska flytta till en plats och sätta sin prägel på den. Det är ju ett sätt att försöka bygga någon slags stat i staten. 

Har de satt sin prägel på Ludvika?

– Delvis. Man kan ju se att NMR är en organisation som gör avtryck. De agerar som en högerextrem sedlighetspolis, som till exempel river ner Pride-flaggor, skrämmer människor och har olika kampanjer mot organisationer och personer, säger Jonathan Leman, researcher på Expo.

Fakta

Visa
  • Nordiska motståndsrörelsen (NMR) är Sveriges största nazistiska organisation. De vill störta demokratin och bilda en ”nationalsocialistisk ledarstat”.
  • NMR är starkt antisemitiskt. De propagerar för att förintelsen är en bluff och att det existerar en judisk världskonspiration.
  • Aktivisterna inom NMR är kraftigt överrepresenterade när det gäller brott. Det visar flera granskningar av bland annat Expo 2015 och Sveriges Radio 2017. I SR Ekots kartläggning av de 178 mest aktiva personer inom NMR under 2017, visade det sig att varannan person är dömd för brott och var fjärde för våldsbrott.
  • I september 2018 kandiderar de i valen till fullmäktige i tre kommuner (Ludvika, Boden och Kungälv) och tre regioner och landsting (Dalarna, Norrbotten och Västra Götaland). Deras lista till riksdagen innehåller 24 namn.

Källa: Expo, SR Ekot, Nordfront, valmyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer