”Samhället måste säga stopp”

Publicerad

För tredje året i rad kommer den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, att demonstrera i Dalarna på 1 maj.
Men till skillnad från tidigare år, demonstrerar man nu även utanför länet. Polisen har givit tillstånd för demonstrationer i både Ludvika och Boden. 

Sedan 2014 har NMR ett mandat i Ludvikas fullmäktige. Det lyckades man med genom att skriva egna företrädares namn på Sverigedemokraternas röstsedlar. 

Sedan dess har organisationen registrerat sig som parti och ställer inför valet i höst upp med åtta kandidater i kommunvalet. Representanter ställer även upp i kommunvalet i Boden och Kungälv.

Huvudsäte i Ludvika

Men huvudsätet finns i och omkring Ludvika, där många i riksledningen bor. Och Maria Strömkvist (S), riksdagsledamot och fullmäktiges ordförande, tycker det är synd att så mycket mediefokus kretsat kring nazism, då hon menar att Ludvika är så mycket större än så.

Måste ta ansvar

– Det är klart att det är negativt. Det finns så mycket positivt i Ludvika som vi hellre skulle vilja prata om. Men vi måste ta ansvar för det här och tala om för grannen eller arbetskamraten som sympatiserar med den här gruppen att det inte är okej.  

Så det är inget alternativ att bara vända dem ryggen? 

– Absolut inte. Vi ser att de faktiskt växer och då måste hela samhället säga stopp och belägg. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - 1 maj Ludvika

Mer i ämnet