Tystnad är inget bra alternativ, det är viktigt att ta ställning för samhället, menar några av de Ludvikabor som SVT Nyheter Dalarna talat med. Foto: Niklas Hermansson, SVT

”Det går inte att bara vara tyst”

Publicerad

Många i Ludvika känner obehag inför nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Och flera som SVT talat med vill inte ställa upp med namn eller framför kamera. Men det finns också de som ser ett annat Ludvika, och hellre bemöter än avfärdar de högerextrema krafterna. 

– Ludvika är en fantastisk plats att bo på. Det är jättetrist att den här sortens organisation ska få känneteckna kommunen, och jag tycker det är viktigt att ta ställning mot främlingshatet. Det går inte att bara vara tyst, säger Sara Funke som bor och arbetar i staden. 

Murtada Alfannoush som kommit som flykting från Syrien känner till propaganda som sprids och hetsar mot muslimer och människor med arabiskt ursprung. Men säger att det är svårt att ändra på andra människors åsikter. 

– De får tycka vad de vill, så länge det bara stannar vid ord. Jag kan inte ändra på det. Och de kan inte ändra på mig. Jag älskar den här staden och vill bidra till samhället. Men jag vet att det finns krafter som sprider propaganda mot araber och muslimer, och att allt fler börjar tro på den. 

– Jag vet inte vad de anser vara fel på mitt ursprung och min religion. Det är en stor skillnad på att vara muslim eller islamist. Och jag önskar att vi bara kunde leva i fred, säger Murtada Alfannoush. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - 1 maj Ludvika

Mer i ämnet