Foto: SVT

Byn som går mot strömmen

Publicerad

Avfolkningen bara fortsätter. Men det finns byar som går mot strömmen – med udda metoder. En av dessa är Resele utanför Sollefteå.

– Det finns inte många byar i Norrlands inland där 25 nya barnfamiljer flyttat in de senaste sex åren, säger Kerstin Kårén boende i Resele.

Det är en framgångssaga, historien om det lilla samhället Resele i Sollefteå kommun. Efter att i stort varit utdömd för bara några år sen sjuder den Ångermanländska byn av liv. För att nå dit tog man till lite udda metoder, till exempel har de äldre i byn sålt sina hus billigare till barnfamiljer.

Glesbygden förlorare i skatteutjämning

– Det kan handla om 100.000 kronor man gått ner i pris för att få sälja till någon som vill bo permanent, säger Emelie Nilsson som själv valt att flytta till Resele med sin man och små barn.

”Välkomna till Resele – flytta till Resele”

Dessutom har man lagt ut hela byn på Blocket där man skrivit om byn och att det finns lediga hus.

– Vi skrev, ”välkomna till Resele – flytta till Resele” och det har generat ett intresse och många har hört av sig, säger Emelie.

Satsningen har gett resultat. I dag bor 600 personer i Resele och 25 nya barnfamiljer har flyttat in, både från närområdet, men också från till städer som Stockholm och Skövde.

Skolan viktigaste orsaken

Den viktigaste orsaken sägs vara att det finns en bra skola. Men trots all inflyttning kom ett beslut i början av året att ekonomin i Sollefteå var så dålig att skolan, där det går ett 60-tal elever, måste läggas ner. Men människorna i Resele gav inte upp utan kämpade vidare och när det slutgiltiga beslutet togs i kommunfullmäktige 25:e mars räddades skolan.

Många i Resele arbetar i Sollefteå som ligger 3 mil bort och av byns 600 invånare har 100 egna företag. Nu planeras ett nytt äldreboende, en lanthandel finns redan och några i byn har gått ihop och delar ansvaret för en bensinmack.

Byns kanske främsta eldsjäl Kerstin Kårén hoppas nu att Resele kan inspirera andra att följa deras exempel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Glesbygden förlorare i skatteutjämning

Mer i ämnet