Simon Wetterlund kandiderar för Samerna och Ida Inga kandiderar för Samelandspartiet Foto: SVT / Tomas Bergqvist

Sametingskandidat: ”Staten har gjort att vi börjat slåss med varandra”

Frågan om vilka samer som ska få fiska och jaga fritt splittrar den samiska väljarkåren.
– Staten har delat vårt folk. Vi måste försöka hitta en väg framåt, säger Simon Wetterlund, partiledare för Samerna och kandidat till Sametinget.

Enligt nuvarande svensk lagstiftning har enbart den som är medlem i en sameby också rätt att avgiftsfritt jaga och fiska på samebyns marker. Jakten är en viktig bisyssla och inkomstkälla för många renskötare. Omkring tio procent av de samer som lever i Sverige i dag tillhör en sameby. Frågan varför jakt och fiskerätten enbart ska tillhöra ett fåtal samer och inte alla har blivit mycket infekterad och splittrar partierna i Sametinget i två falanger.

– Samerna är ett inkluderande folk, men staten har gjort att vi börjat slåss med varandra, säger Simon Wetterlund, vars parti Samerna tillhör den falang som anser att alla samer bör ha rätt att jaga och fiska fritt.

”Alla samer ryms inte i samebyn”

På andra sidan finns bland annat Samelandspartiet, som Ida Inga kandiderar för.

– Vi tror inte att alla samer ryms i samebyn, med tanke på hur det ser ut idag. Renskötseln  trängs undan av gruvetableringar, av vind- och vattenkraftsbyggen och av turismen. Naturen skulle inte mäkta med att ha alla samer i en sameby, säger hon.

LÄS MER: Så går sametingsvalet till

De senaste åren har det funnits en majoritet i Sametinget för att ge alla samer jakt och fiskerättigheter och innan jul krävde Sametingets styrelse att regeringen ändrar lagstiftningen.

Fallet överklagat

Samtidigt pågår en mycket uppmärksammad rättstvist mellan Girjas sameby och staten om vem som har rättigheterna till småviltsjakt och fiske inom samebyns område. Förra året gav tingsrätten i Gällivare Girjas sameby rätt, men än är det för tidigt att säga vilka konsekvenser domen kan få. Fallet har överklagats och tas upp i hovrätten i höst.

LÄS MER: Här är partierna i sametingsvalet

Simon Wetterlund tycker det är viktigt att hitta ett sätt för samerna att försonas i frågan.

– Jakträtten ska tillhöra alla samer. Sedan behöver vi hitta kompromisser för hur vi ska gå framåt. Vi får ju inte förstöra för renskötseln i dess nuvarande form.

Ida Inga från Samelandspartiet vill hellre fokusera på det som enar samerna som folk än de frågor som splittrar.

– Det är ingen slump att det blivit så här. Det är ju ett resultat av statens samepolitik och dess syn på vem som är same, säger hon.

– Jag vill ha ett samhälle där alla får plats. Vi är inte bara renskötare utan också jurister, ekonomer, lärare och läkare. Det vi har gemensamt är vår kultur, vårt gemensamma språk och traditioner.

– Vi måste få möjlighet att utöva slöjden, att lära oss språket och få sjukvård och hemspråksundervisning på samiska, säger Ida Inga.

LÄS MER: Han vill se mer av kamp från Sametingets sida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer