Statliga Samhall har låtit anställda med funktionsnedsättning ta isär militära granater utan att de fått veta vad det handlat om Foto: David Lundmark/Dagens Arbete

Samhall-anställda fick plocka isär militärgranater

Uppdaterad
Publicerad

Statliga Samhall har låtit anställda med funktionsnedsättning ta isär militära granater utan att de fått veta vad det handlat om. Det avslöjar tidningen Dagens Arbete.

Granaterna har inte innehållit krut men väl ett färgpulver som spritt sig i rummet. Enligt Samhall har det varit helt ofarligt, men Dagens Arbete uppger att anställda klagat på besvär med hosta och utslag efter hanteringen. De fick inte heller veta att det var militära granater. Enligt tidningen hade en chef uppgett att det handlar om färgpatroner.

Många var oroliga för innehållet. En av de anställda beskriver rädslan när hen insåg vad det handlade om.

– Jag såg direkt att det var militära granater.

”Viktigt att följa upp”

Samhalls VD Monica Lingegård reagerar på uppgifterna:

– För mig är det viktigt att följa upp vad det är för uppdrag. Om vi ser att det inte är en relevant arbetsmiljö så kommer vi att agera, säger hon till SVT.

Dagens Arbete visar också hur Samhall-personal sorterar elektronik på en bullrig skrotanläggning där det gång på gång ryker upp damm. De har inga andningsskydd och utför monotona arbetsmoment.

– Det ser ju skrämmande ut men jag vågar påstå att om det här inte är ett bra jobb, då kommer vi att avsluta det, säger Monica Lingegård.

Inga åtgärder

Samhall är ett av Sveriges största företag sett till antalet anställda. Dagens Arbete uppmärksammar stigande sjuktal och en ökad press på de anställda, men ledningen menar att sjuktalen sjunkit det senaste året och att de anställda trivs.

– All fakta som vi tittar på, som vår egen medarbetarundersökning, visar att medarbetarnöjdheten aldrig någonsin varit bättre än nu, säger Monica Lingegård.

Några timmar efter SVT:s intervju kommer också besked om elskrotsorteringen och granathanteringen via mejl från Samhall:

”Efter att ha tittat närmare på dessa arbetsplatser så ser vi att en grundlig uppdragsgranskning utan anmärkningar har gjorts tillsammans med både kunden och facklig organisation. Medarbetarna är också nöjda med arbetsuppgifterna. Därför ser vi ingen anledning till att vidta ytterligare åtgärder.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.