Drygt var fjärde elbilsägare pekar ut brist på laddningsmöjligheter som det sämsta med att äga elbil i en ny enkät som Mobility Sweden låtit göra bland 1000 elbilsägare och som SVT nu kan publicera. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sämst med elbil: Laddångest och krångel

Uppdaterad
Publicerad

Att det är svårt att kunna ladda pekas ut som det sämsta med att äga elbil. Det visar en enkät med cirka ett tusen elbilister. Räckviddsångest och krångel med appar och betalning uppges också som stora nackdelar.

Kort räckvidd och ont om eluttag- det är fortfarande vardag för många elbilsägare. Drygt var fjärde elbilsägare pekar ut brist på laddningsmöjligheter som det sämsta med att äga elbil i en ny enkät som Mobility Sweden låtit göra bland 1000 elbilsägare och som SVT nu kan publicera. Oro för räckvidd uppger 21 procent vara det största problemet.

– Man måste tänka efter, för man kan ju inte ha en dunk bensin där bak. Utan är det slut så är det slut. Jag är fortfarande ovan och tar mig bara korta sträckor än så länge, säger Jessica Everitt som kör en mindre elbil med kort räckvidd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bilisterna om de långa köerna vid laddplatser runt om i landet.

Krångel med betalning

Över hälften (54 procent) säger att det behövs fler laddstationer längs vägarna. Lika många säger att det behövs enklare och gemensamma betalningslösningar.

– Det är ett av de större hindren för de som inte laddar hemma eller åker runt i Sverige. De lyfter att det behövs olika appar, det är olika sätt att ta betalt, och det är svårt att veta hur man ska betala, säger Mattias Bergman, vd på Mobility Sweden.

Hindrar bilköpet

Att det kan vara svårt att ladda längs vägen är även ett skäl till att inte köpa elbil. Det uppgav nio procent av svenskarna i den nordiska elbilsbarometern 2021. Det är en ökning från 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatet – Val 2022

Mer i ämnet