Han har tio appar för att kunna ladda elbilen

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att betala för att ladda bilen längs vägen. Många elbilsägare anser att krånglet med appar och betalning är en av de sämsta sakerna med att äga en elbil. Men innan sommaren kommer en lösning för att betala med kort på alla laddstationer, säger bilbranschens organisation till SVT Nyheter.

Över hälften av alla elbilsägare uppger att det måste bli enklare att betala för att ladda elbilen. Det visar en enkät Mobility Sweden har låtit göra med 1000 elbilsägare under januari-februari.

– Man måste ha massvis med appar. Jag har säkert tio stycken, säger elbilsföraren Staffan Lundberg.

Klimatet – Val 2022

Det finns ingen gemensam standard för betalning. Betalkort fungerar sällan, utan det krävs särskilda appar för varje bolag där användaren ska registrera sig själv och sitt betalkort. Det finns elbilsägare som har 15 appar för att kunna ladda bilen. 46 procent av elbilsförarna anser att det är krångligt att det finns så många laddoperatörer och att de har olika appar för att ladda och betala.

– Jag tycker det är osmidigt. Det måste ju finnas enklare sätt att ladda. Tänk om man kunde betala med kort eller swisha en fast summa för att ladda, det skulle vara så mycket enklare, menar Lundberg.

Snart lättare att betala

Och medan det står tydligt vad bensinen kostar vid macken är det oklart vad det kostar att ladda. Det kan skilja mellan tre och nio kronor/kWh. Vissa laddstationer tar dessutom betalt för laddtid och inte mängden el. 25 procent av de tillfrågade tycker att det är svårt att jämföra priserna.

Men nu kan det bli bättring. Innan sommaren kommer en teknisk lösning för att förenkla betalning. Den kommer att presenteras inom några veckor säger Mattias Bergman, vd på Mobility Sweden.

– Vi närmar oss en branschöverenskommelse som kommer att göra det lättare att betala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatet – Val 2022

Mer i ämnet