Tre IS-kvinnor och åtta barn landade på Arlanda på torsdagskvällen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Samtliga tre IS-kvinnor anhållna för krigsförbrytelse

Uppdaterad
Publicerad

De tre IS-kvinnor som landade i Sverige på torsdagen har anhållits misstänkta för krigsförbrytelser. Med på flyget fanns åtta barn som har omhändertagits av sociala myndigheter.

Vid 17-tiden landade ytterligare tre IS-kvinnor och deras åtta barn på Arlanda efter att ha utvisats av det kurdiska självstyret i Norra Syrien. På flygplatsen möttes de upp av bland annat polis, socialtjänst och läkare. Senare under kvällen meddelade åklagarmyndigheten att de tre kvinnorna anhållits misstänkta för krigsförbrytelser.

– Förhör kommer nu att hållas och efter det kommer jag fatta beslut om huruvida hon ska begäras häktad eller släppas på fri fot, säger kammaråklagare Peter Larsson vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet och förundersökningsledare för ett av ärendena i ett pressmeddelande.

På fredagen försattes en av kvinnorna på fri fot, enligt uppgifter till SVT. Det är oklart om hon fortfarande är misstänkt för brott.

Linde: Lättad över barnen

Av de tre kvinnorna kommer en från Västsverige och två från Stockholm. En av dem har, förutom sina egna barn, med sig sin döda systers barn. Samtliga barn kommer att omhändertas av sociala myndigheter.

”De kvinnor som frivilligt rest till Syrien för att stötta en terrorsekt kommer att behöva stå för sina handlingar. Jag är lättad över de barn som äntligen fått komma hem”, skriver utrikesminister Ann Linde (S) i en kommentar till TT.

Andra kurdiska utvisningen

Torsdagens ankomst är den andra gruppen IS-kvinnor och barn som kurderna valt att utvisa från lägret i Norra Syrien.

I början av september utvisades tre svenska IS-kvinnor från lägret al-Roj tillsammans med sex barn. En av kvinnorna sitter nu häktad misstänkt för folkrättsbrott och grov krigsförbrytelse. Enligt åklagaren ska hon ha medverkat till att ett barn använts som barnsoldat, något som den misstänkta kvinnan själv förnekar.

Det var i somras som det kurdiska självstyret beslutade om att utvisa personer i de fall det inte finns tillräcklig bevisning för att väcka åtal på plats. Enligt UD har Sverige en skyldighet att ta emot de svenska medborgare som inte kan åtalas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.