Komikern Sandra Ilar: ”Man måste kunna driva med symboler och även historia och människor”. Foto: SVT Morgonstudion

Sandra Ilar: ”Det vore förödande om Aron Flam fälls”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen ställs komikern Aron Flam och hans omstridda tiger inför rätta. Komikerkollegan Sandra Ilar försvarar inte bara Aron Flam – utan hela komikerbranschen, när hon gästar SVT:s Morgonstudion.

– Det är rätt sjukt att det har gått så här långt, säger hon.

I dag inleds rättegången mot komikern Aron Flam där han står åtalad för upphovsrättsbrott efter att ha gjort en parafras på Bertil Almqvists ”En svensk tiger”. På Aron Flams bild heilar tigern och har ett hakkors på sitt ben.

Tydligheten avgörande

Enligt Jan Rosén, professor i juridik, ska rätten ta ställning till om parodin är tillräckligt tydlig eller inte.

– Betraktaren måste kunna förstå vad som är förlagan och vad som, i detta fall, är en avbildning. Tydligheten är det jag tror är det avgörande momentet för den här prövningen i målet, säger Jan Rosén i Morgonstudion.

”Absurt”

Men komikern Sandra Ilar försvarar Aron Flam:

– Det är rätt sjukt att det har gått så här långt. Det känns absurt i sig. Man måste kunna driva med symboler och även historia och människor, säger Sandra Ilar i Morgonstudion.

Enligt henne är tydligheten tillräcklig i Aron Flams bild.

– Jag tycker att det är en väldigt tydlig parodi. Det är ju inte samma bild. Det är en tydlig blinkning till själva innehållet i boken, och förstärker innehållet, säger Sandra Ilar.

Förödande konsekvenser

Om Aron Flam skulle fällas för upphovsrättsbrott ser Sandra Ilar det som negativt för hela komikerbranschen.

– Det vore förödande. All satir man har tagit del av, skämt, teckningar som driver med historien, de hade inte gått att göra, säger Sandra Ilar.

Aron Flam uttalade sig tidigare i år angående åtalet mot honom:

– Åklagaren anser att jag begått upphovsrättsbrott, jag anser att jag begått satir, sa Aron Flam till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.