Bilden på de nordiska ledarna har fått internet att hylla ”hånet”. Foto: TT

Sanningen om Löfvens norska Trump-hån: ”Har ingenting med det att göra”

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags avslutades det årliga mötet mellan de nordiska ledarna som syftar till att utveckla samarbetet mellan grannländerna. I år hölls mötet i den norska statsministern, Erna Solbergs, hemstad Bergen. Men en bild har gjort att mötet blivit en internationell snackis.

Under två dagar har ledarna för de fem grannländerna träffats för att förstärka det nordiska samarbetet. På agendan stod diskussioner om det säkerhetspolitiska läget, kampen mot terrorism och arbete för hållbar utveckling.

Men i internationell press var det – de viktiga frågorna till trots – ett helt annat ämne som har dominerat i rapporteringen.

Har hyllats i sociala medier

En bild där de fem ledarna ömt vilar sina händer på en fotboll vållar nu stor debatt i sociala medier. Anledningen? Liknelserna mellan den amerikanske presidentens statsbesök i Mellanöstern där han, Saudiarabiens kung Salman och Egyptens president al-Sisi sluter sina händer kring en upplyst glob.

LÄS MER: Toppolitikernas ”first ladies” ställde upp på bild – en detalj får folk att reagera

Många har hyllat de nordiska ledarna för ett välriktad passning mot den amerikanske presidenten – något som Stefan Löfvens pressekreterare bestämt avfärdar:

– Detta är ingen hint till president Trump. Det har ingenting med det att göra, säger Ingela Nilsson, pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven, till Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.