Sant eller falsk om ägg: Är råa ägg nyttigare än proteinpulver?

Publicerad

Svenskarna cirka 4 000 ton ägg, bara under påskveckan, enligt branschorganisationen Svenska Ägg. Men ägget är omdiskuterat som antingen proteinfylld supermat eller kolesterolfylld fettbomb. Vad stämmer egentligen?

Vid ägghyllan i mataffären kan du idag välja på flera olika sorters ägg. Inneägg, uteägg och ekologiska uteägg. Men skiljer det verkligen något mellan äggen, innanför skalet?

Det gör det faktiskt, om än lite.

– Vissa egenskaper kan påverkas när hönan går ute. Precis sommänniskor kan hönan bilda D-vitamin när hon vistas i solen ochD-vitaminet överförs till äggen, säger Helena Wall, professor i fjäderfäproduktion vid SLU.

Många av dagens höns har ”tvingats” att bli vegetarianer. Om de får gå fritt ute och hacka i sig inte bara gräs och växter, utan också maskar och insekter, kan äggets innehåll påverkas.

– Ju vildare djur får vara desto bättre näringstillstånd får dem, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi.

Men hur var det med äggen som proteinbomb? Funkar det verkligen att klunka i sig råa ägg efter träningen?

Se svaren på fler ägg-myter i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.